Opdrogen WW-fonds was te voorzien

Verhagen (CDA), Rutte (VVD) en Wilders (PVV) voor het Catshuis. Links secondanten Van Haersma Buma (CDA), Agema (PVV) en Blok (VVD). Rechts RVD-directeur Brons. ©Werry Crone Beeld
Verhagen (CDA), Rutte (VVD) en Wilders (PVV) voor het Catshuis. Links secondanten Van Haersma Buma (CDA), Agema (PVV) en Blok (VVD). Rechts RVD-directeur Brons. ©Werry Crone

ANALYSE - Slechts drie jaar waren er voor nodig om de riante WW-reserves volledig te doen verdampen: een plus van meer dan 9 miljard euro sloeg om in het huidige tekort van 1,9 miljard. En dat terwijl de werkloosheid de afgelopen crisisjaren veel minder hard opliep dan gedacht. Hoe konden de WW-kassen zo snel opdrogen, en zag niemand dat aankomen?

Wybo Algra

Om met het laatste te beginnen: jawel. Uitkeringsinstantie UWV, dat de werkloosheidskassen beheert, rekent de overheid elk jaar voor hoe hoog de WW-premie moet zijn om de kosten te dekken. De afgelopen jaren was klip en klaar dat de WW-fondsen in noodtempo opdroogden. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij maakte zich daar trouwens ook zorgen over, eind 2010: ze wierp toen al het idee op om werknemers weer WW-premie te laten betalen.

Deze werknemerspremie werd per 1 januari 2009 door het kabinet-Balkenende IV afgeschaft om de koopkracht te verbeteren. Om dezelfde reden gaf het kabinet-Rutte een kleine twee jaar later geen gehoor aan de oproep van Vermeij. Juist in crisistijd, was de redenatie, is wat extra koopkracht meer dan welkom. Dat houdt de economie nog een beetje gaande.

Sinds 2009 betalen alleen werkgevers dus nog WW-premie, en vliegen de miljarden er uit. Alleen al vorig jaar bedroeg het verschil tussen inkomsten en uitgaven van het algemene WW-fonds 3,4 miljard euro. Vermenigvuldig dat met drie, en het huidige tekort is wel zo'n beetje verklaard. Aan de uitgaven voor deeltijd-WW heeft het niet gelegen: voor die anti-crisismaatregel moest Sociale Zaken elders ruimte in zijn begroting zoeken. Zonder die deeltijd-WW, stelt een woordvoerster, was het tekort nóg groter geweest.

Hoe ontzagwekkend dat tekort nu al is, schetste de Tilburgse arbeidsmarkt-hoogleraar Ton Wilthagen gisteren bij de Vara-radio met een veelzeggend rekensommetje: de ambtelijke werkgroep die twee jaar geleden de WW doorlichtte, zag mogelijkheden om daarop ruim 2 miljard euro te besparen. Daar waren dan wel draconische maatregelen voor nodig, zoals het terugbrengen van de maximale uitkeringsduur van 38 naar twaalf maanden. Die 2 miljard euro zou nu nog maar net genoeg zijn om het ontstane gat te dichten.

Een rekenfoutje zal het niet zijn, maar de kabinetten-Balkenende en Rutte hebben de afgelopen jaren wellicht wel een inschattingsfout gemaakt. Kon er voorheen nog wat creatief met geld worden geschoven op de begroting zonder al te grote gevolgen, het huidige tekort van het WW-fonds telt gedeeltelijk mee bij de berekening van het Nederlandse begrotingstekort. Waarschijnlijk voorzagen beide regeringsleiders niet dat 'Brussel' over dat Nederlandse begrotingstekort nog wel- eens heel lastig zou kunnen doen.

Hoe het verder gaat? De werkloosheid zal de komende jaren oplopen, en het tekort dus ook, met miljarden per jaar. Want anders dan bij de pensioenen, kan de overheid niet zeggen: sorry, het geld is op. Dit voorjaar moet Sociale Zaken aan de hand van de jongste CPB-ramingen voor de werkloosheid bezien hoeveel extra geld erbij moet. Al is er een grote kans dat het departement wordt ingehaald door de onderhandelaars in het Catshuis: de WW is een goede kanshebber bij de komende miljardenbezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden