Opdrachten voor theatermakers

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het Prins Bernhard Fonds heeft vijf theatermakers die in 1995 hun opleiding afrondden, opdrachten verleend. Met dergelijke opdrachten stimuleert en steunt het fonds al een aantal jaren beginnende theatermakers bij hun eerste projecten als professionals. Aan de uit te voeren projecten is een bedrag van maximaal 40 000 gulden verbonden.

Voor 1995 zijn de opdrachten verleend aan de theatermaker Nienke Rooijakkers voor de voorstelling 'STAD', die in het seizoen 96/97 staat gepland; het toneelgezelschap 't Barre Land, dat in april de produktie 'As I lay dying' van William Faulkner brengt; de cabaretgroep De Vliegende Panters, die volgend seizoen met de voorstelling 'Sex' op de planken staan; de choreografen Markus Snizer en Giulia Mureddu, die gezamenlijk werken aan een stuk dat komend najaar tijdens het CaDance Festival in Den Haag wordt uitgebracht; en ten slotte de mimespeelsters Ilonka Terlouw, Caroline van Leerdam en Daniëlle van Vree, wier zelfgeschreven stuk 'Doe je hart de groeten, liefste' begin maart in het Amsterdamse Veem Theater in première gaat.

Het Prins Bernhard Fonds heeft deze maal voor het eerst zelf een selectie gemaakt van kanshebbers. Voorheen konden eindexamenkandidaten zich zelf aanmelden voor de opdrachten. Het fonds verwacht op deze manier beter een landelijke spreiding te kunnen garanderen. Tevens wil het nog meer kwaliteit kunnen bieden en flexibeler kunnen reageren wanneer zich in een bepaalde sector van de podiumkunsten interessante ontwikkelingen voor doen.

Indien projectmakers zelf geen goede ideeën hebben waar zij willen/kunnen spelen, zorgt het fonds daarvoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden