OPCW bevestigt voor het eerst inzet chloorgas Syrië

Een inwoner van het dorp Kfar Zita wordt behandeld na de inzet van mogelijk chloorgas. Beeld AFP
Een inwoner van het dorp Kfar Zita wordt behandeld na de inzet van mogelijk chloorgas.Beeld AFP

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft voor het eerst bevestigd dat er chloorgas is gebruikt in Syrië. Tegen drie dorpen die in handen zijn van de oppositie, is vorig jaar het gas ingezet. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de OPCW. Bij de aanvallen kwamen dertien mensen om, 350 tot vijfhonderd raakten gewond.

In het rapport wordt geen schuldige aangewezen. En hoewel in het rapport de Syrische regering niet als schuldige wordt aangewezen zeiden 32 van de 37 getuigen die de OPCW sprak wel dat ze 'een helikopter hoorden of zagen ten tijde van de aanval met oliedrums vol explosieven en giftige chemicaliën'. Ook roken inwoners van de dorpen het chloorgas nadat de zogenoemde vatbommen waren ingeslagen.

Ze omschreven de geur als een 'intense, chloorachtige lucht, vergelijkbaar met spullen waarmee je een toilet schoonmaakt, maar dan veel sterker'. De OPCW kreeg vorig jaar de opdracht om de berichten over het gebruik van chloorgas in Syrië te onderzoeken. De organisatie raakte eerder al betrokken bij de Syrische burgeroorlog, naar aanleiding van een aanval met saringas in augustus 2013.

Na die aanval nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin Syrië werd opgedragen al zijn chemische wapens af te staan. Onder leiding van de OPCW werd het gifgas uit Syrië gehaald en vernietigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden