Opbrengst Giro555 overstijgt eerdere hongersnoodacties

De landelijke actiedag begon gisteren om vijf minuten voor zes 's ochtends op NPO Radio 2 en toen stond er ruim 17,5 miljoen euro op de teller. Kort na elven 's avonds werd in het televisieprogramma Pauw de eindstand van de dag bekend gemaakt: ruim 30 miljoen. De komende dagen zal daar waarschijnlijk nog wel het nodige bijkomen.

Daarmee overstijgt de opbrengst van de actie tegen de hongersnood in Zuid-Soedan en de dreigende honger in Jemen, Somalië en Noordoost-Nigeria die van de vorige inzamelactie van Giro555 (na de aardbeving in Nepal in 2015) en ook de vorige actie tegen hongersnood (2011, voor de Hoorn van Afrika). Beide brachten ongeveer 25 miljoen euro op. De hoogste opbrengst ooit, 208 miljoen euro na de tsunami in Zuidoost-Azië van Kerst 2004, bleef zoals verwacht ver buiten bereik.

De actiedag werd afgetrapt door dj Gerard Ekdom, samen met demissioniair minister van ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen en de tienjarige Wieger ter Braak. Die laatste had met zijn hockeyteam geld ingezameld, de minister had een dag eerder al aangekondigd negen miljoen euro extra uit te trekken voor de bestrijding van de hongersnood.

En zo ging het de hele dag, met grote en kleine bedragen. De uitzendingen van Radio 2 kwamen uit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, met optredens van onder meer Typhoon en Bløf. In het instituur zaten bekende Nederlanders aan de telefoon. Tussen de bedrijven door kwamen mensen hun bijdrage persoonlijk overhandigen. Zoals twee jongens die 'moppenboekjes' hadden verkocht (opbrengst: 120 euro). Of een groepje kinderen dat cupcakes had gemaakt (1200 euro).

De samenwerkende hulporganisatie achter Giro555 begonnen hun actie al op 6 maart. Maar vanwege de Kamerverkiezingen op de vijftiende kozen ze ervoor de campagne geleidelijk op te bouwen en lang te laten lopen, omdat al het verkiezingsnieuws de actie anders uit de media zou hebben verdrongen. Desondanks kon Giro555 op de dag van de verkiezingen bekend maken al 8,4 miljoen euro binnengehaald te hebben.

De actie van nu is de 43ste inzameling onder de vlag van Giro555. Ook de eerste, 'Eén voor Afrika' in 1984, was bedoeld om hongersnood te bestrijden. Die leverde destijds 44 miljoen euro op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden