Opbrengst Giro555 overstijgt eerdere hongersnoodacties

Droogte in de dorpjes Garabis en Balilgubadle ongeveer 35 km van Hargeisa (hoofdstad van Somaliland ). Beeld arie kievit
Droogte in de dorpjes Garabis en Balilgubadle ongeveer 35 km van Hargeisa (hoofdstad van Somaliland ).Beeld arie kievit

De landelijke actiedag begon om vijf minuten voor zes ‘s ochtends op NPO Radio 2 en toen stond er ruim 17,5 miljoen euro op de teller. Kort na elven werd in het tv-programma Pauw bekend gemaakt dat dat bedrag gestegen was tot meer dan dertig miljoen. De komende dagen zal daar waarschijnlijk nog wel iets bijkomen.

Hanne Obbink

Daarmee overstijgt de opbrengst van de actie tegen de hongersnood in Zuid-Soedan en de dreigende honger in Jemen, Somalië en Noordoost-Nigeria die van de vorige inzamelactie van Giro555 (na de aardbeving in Nepal in 2015) en ook de vorige actie tegen hongersnood (2011, voor de Hoorn van Afrika). Beiden brachten ongeveer 25 miljoen euro op. De hoogste opbrengst ooit, 208 miljoen euro na de tsunami in Zuidoost-Azië, bleef ver buiten bereik.

De actiedag werd afgetrapt door dj Gerard Ekdom, samen met demissioniair minister van ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen en de tienjarige Wieger ter Braak. Die laatste had met zijn hockeyteam geld ingezameld, de minister had een dag eerder al aangekondigd negen miljoen euro extra uit te trekken voor de bestrijding van de hongersnood.

Grote en kleine bedragen

En zo ging het de hele dag, met grote en kleine bedragen. De uitzendingen van Radio 2 kwamen uit het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, met optredens van onder meer Typhoon en Bløf. In het instituut zaten intussen bekende Nederlanders klaar om de telefoon aan te nemen. Tussen de bedrijven door liepen er mensen binnen die hun bijdrage persoonlijk wilden overhandigen. Zoals twee jongens die ‘moppenboekjes’ hadden verkocht (opbrengst: 120 euro). Of een groepje kinderen dat cupcakes had gemaakt (opbrengst: 1200 euro).

De samenwerkende hulporganisatie achter Giro555 begonnen hun actie al op 6 maart. Maar vanwege de Kamerverkiezingen op de vijftiende kozen ze ervoor de campagne geleidelijk op te bouwen en lang te laten lopen, omdat al het verkiezingsnieuws de actie anders uit de media zou hebben verdrongen. Desondanks kon Gir0555 op de dag van de verkiezingen bekend maken al 8,4 miljoen euro binnengehaald te hebben.

De actie van nu is de 43ste inzameling onder de vlag van Giro555. Ook de eerste, ‘Eén voor Afrika’ in 1984, was bedoeld om hongersnood te bestrijden. Die leverde destijds 44 miljoen euro op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden