Opbrengst boven veiligheid bij gaswinning Groningen

Een meetlocatie waar olie- en gasbedrijf NAM de bodemdaling door gaswinning kan meten. Beeld anp
Een meetlocatie waar olie- en gasbedrijf NAM de bodemdaling door gaswinning kan meten.Beeld anp

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming tot 2013 over de winning van aardgas in hun provincie, blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Aardbevingsrisico's in Groningen' van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.

Volgens de OvV is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014.

Verwaarloosbaar veiligheidsrisico
Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra. Zij beschouwden risico's voor inwoners vooral als schaderisico dat vergoed kon worden en 'het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar', schrijft de onderzoeksraad. Het belang van de winning stond op de eerste plaats, aldus de raad.

De onderzoeksraad doet in het rapport een aantal aanbevelingen. Zo moeten de bij de gaswinning betrokken partijen erkennen dat ze tot 2013 niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van burgers in Groningen. Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad.

Spijkerharde conclusies
Trouw-verslaggever Onno Havermans, die de gaswinning in Groningen volgt, noemt de conclusies in het rapport 'spijkerhard'. "De politiek is volkomen voorbijgegaan aan de veiligheid, het ging alleen maar over de inkomsten", aldus Havermans. "Economische Zaken heeft jaren opgetreden als besloten bestel terwijl ze allerlei andere partijen hadden moeten betrekken bij de besluitvorming, zoals Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu."

Economische Zaken heeft bovendien nauwelijks onafhankelijk onderzoek laten doen naar de veiligheidsrisico's, terwijl het ministerie 'langs alle kanten advies kreeg om dat wel te doen', zegt Havermans.

'Gedegen en helder rapport'
Minister Kamp (economische zaken) schrijft in een reactie dat hij het rapport 'gedegen en helder' vindt en dat hij zich 'zeer bewust is van de ernst van de problematiek'. Kamp maakte vorige week bekend dat hij de gaswinning het komend halfjaar terugschroeft tot 16,5 miljard kuub. In juli bekijkt de minister of de gaswinning wordt teruggebracht naar 35 miljard kuub op jaarbasis, in plaats van de 39,4 miljard kuub die eerder werd afgesproken.

De afgelopen decennia had het Rijk nauwelijks oog voor de veiligheid van de door aardbevingen getroffen Groningers. Minister Kamp en de Nam staan voor de uitdaging om de opgelopen schade te repareren. Zeker 30.000 en mogelijk zelfs 90.000 woningen verdienen een opknapbeurt.

Verbolgen reacties
Onder Groningers leidt het rapport dan ook tot veel verbolgen reacties. De Groningse gedeputeerde William Moorlag (PvdA) noemt de conclusies 'ronduit schokkend'. "Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald."

Volgens Dirk Kleijer van de Groninger Bodembeweging bevestigt het rapport de gevoelens die al jaren bij Groningers leven. "Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden