Opbreken América Móvil meesterzet van Carlos Slim

Telecombedrijf moet 21 miljoen klanten afstaan om het marktaandeel beneden de 50 procent te laten zakken

MEXICO CITY - Wéér is Carlos Slim vriend en vijand te snel af. Dinsdag kondigde América Móvil (AMX), het telecomimperium van de Mexicaanse miljardair, aan dat het een deel van de bezittingen overhevelt naar een onafhankelijk bedrijf en de zendtorens loskoppelt van het moederbedrijf.

América Móvil, aandeelhouder van KPN, heeft de beslissing genomen vanwege een grondwetswijziging waar het Mexicaanse Congres op dit moment over debatteert. De hervorming verbiedt bedrijven in de telecomsector meer dan 50 procent marktaandeel te hebben. América Móvil bezit via provider Telcel 70 procent van de mobiele aansluitingen, terwijl Slim's Telmex ruim 80 procent van de landlijnen bezit. Als de wet wordt aangenomen, heeft AMX een jaar de tijd om het teveel aan marktaandeel af te staan. Zo niet, dan volgen maatregelen die AMX stevige schade kunnen toebrengen. Het plan moet nog wel worden goedgekeurd door het Federaal Telecominstituut.

Het hing al een tijdje in de lucht dat er iets zou gaan veranderen in het telecomimperium van Slim. Telmex en América Móvil hebben van de Mexicaan de rijkste man ter wereld gemaakt, maar worden ook al jaren beschuldigd van monopolistische praktijken, slechte service en hoge kosten voor de consument. President Enrique Peña Nieto kondigde vrijwel direct na zijn aantreden in december 2012 aan, dat hij van plan was een opening in de Mexicaanse telecomsector te forceren. Sindsdien kelderden de aandelen van América Móvil, dat liefst 17 miljard dollar aan marktwaarde heeft verloren.

Dat laatste lijkt echter klein bier in vergelijking met het marktaandeel dat AMX nu vrijwillig van de hand gaat doen. Volgens analist Homero Ruiz zal de moloch 21 miljoen klanten moeten afstaan om het marktaandeel beneden de 50 procent te laten zakken. Dat betekent een afname van tenminste 2,3 miljard euro per jaar, zo'n vijf procent van de totale inkomsten van Slims gehele zakelijke imperium.

Dat bedrag aan gederfde inkomsten wordt nog eens verdubbeld door een tweede hervorming in de telecomsector. Die verbiedt América Móvil geld te vragen aan concurrenten voor aansluiting op het mobiele netwerk van Slims provider Telcel. Voor KPN en Austria Telekom, de Europese bedrijven waar AMX aandeelhouder van is, lijken de maatregelen geen gevolgen te hebben. AMX-woordvoerders wilden deze week geen verder commentaar geven, wat er volgens insiders op wijst dat er voor KPN waarschijnlijk weinig zal veranderen.

Toch reageerden de aandeelhouders enthousiast op de maatregel van AMX; in de dagen na de aankondiging schoten de aandelen van het bedrijf omhoog. Dat lijkt tegenstrijdiger dan het is. Beleggers en analisten in Mexico vermoeden dat Slim een beslissing heeft genomen die op termijn alleen maar in het voordeel van AMX gaat werken.

"Slim had een troef achter de hand", zegt Luis Miguel González, hoofdredacteur van zakenkrant El Economista. Hij wijst erop dat de telecomwet ook de televisiemarkt, die wordt gedomineerd door het monopolie van Slims aartsrivaal Televisa, openbreekt en de miljardair de mogelijkheid biedt om die markt binnen te vallen. Tegelijkertijd is het Carlos Slim die goeddeels gaat bepalen hoe de Mexicaanse telecommarkt er uit gaat zien.

"Het lijkt erop dat Slim hiermee ook nog eens de kingmaker van de toekomstige telecomsector in Mexico is geworden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden