’Opbouw' verdwijnt uit zicht als er op je geschoten wordt

NCRV Dokument: 09:11 ZULU, onze commando’s aan het werk in Uruzgan

23.05 uur, Nederland 2

In een tijd waarin het begrip ‘oorlog’ voor steeds meer Nederlanders een historische abstractie is geworden, geeft de documentaire ’09:11 ZULU, onze commando’s aan het werk in Uruzgan’ een inkijk in de dilemma's van de Nederlandse commando’s die in Zuid-Afghanistan, tegen wil en dank, in een gewapend conflict verzeild zijn geraakt. Heeft het zin jezelf voor te houden dat het om opbouw gaat, als er op je geschoten wordt? Kan van commando’s worden gevraagd bewust een kans te missen om de vijand uit te schakelen?

De documentaire 09:11 ZULU van Vik Franke, die eerder werd uitgezonden in november 2006, is omstreden: vanwege het ongezouten commentaar dat de Nederlandse commando’s in de documentaire leveren op de legerleiding in Den Haag, en het feit dat, in strijd met journalistieke principes, de filmmaker zelf een wapen ter hand nam. De film is nog steeds actueel en als tijdsdocument van belang: in de hitte van de strijd ziet 'oorlog' er heel wat minder overzichtelijk uit dan bij de herdenking ervan.

Sinds 2001 vechten coalitietroepen in Afghanistan tegen militaire installaties van de Taliban en tegen trainingskampen van Al-Kaida. In februari 2006 besloot het Nederlandse kabinet 1400 militairen te sturen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. In april werd besloten nog eens extra 200 man uit te zenden omdat de veiligheidssituatie in Uruzgan aanzienlijk was verslechterd. De Nederlanders leveren dagelijks strijd met de Taliban en komen nauwelijks toe aan hun eigenlijke taak: de wederopbouw van de regio. Onder deze 1600 militairen is een eenheid Special Forces, die bestaat uit enkele tientallen elitesoldaten: de Nederlandse commando's. Deze commando's opereren ver in vijandelijk gebied in het allerhoogste geweldspectrum.

Filmmaker Vik Franke kreeg voor deze documentaire toegang tot de commando’s die in deze regio zijn gelegerd. Hij trok twee maanden lang embedded met ze op om zijn persoonlijk verslag te doen. 09:11 ZULU volgt de commando’s op patrouille door dorpen en tijdens een inval in een nederzetting op jacht naar Taliban-strijders. Een uur nadat Franke met zijn camera getuige was van de inval, liep hij met de commando’s in een massale hinderlaag van de Taliban, die startte met de explosie van een bermbom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden