Opbouw Islam Democraten mislukt na scheuring in partij

Een ruzie om het lijsttrekkerschap in Den Haag splijt de Islam Democraten. Deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in de andere grote steden staat nu op de tocht.

Twee maanden voor de raadsverkiezingen is er een scheuring ontstaan binnen de Islam Democraten. Abdoe Khoulani, het enige raadslid van de partij in de Haagse gemeenteraad, heeft gebroken met het bestuur. Hoe het verder moet, is onduidelijk.

De Islam Democraten kwam bij de vorige verkiezingen met een zetel in de Haagse raad. De afgelopen maanden werden afdelingen opgericht in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De partij wilde langzaam groeien, in de hoop zo conflicten te kunnen vermijden. „We kennen de slechte voorbeelden van modder gooiende politici en partijen die zichzelf opblazen”, werd vaak gezegd.

Nu wordt er alsnog modder gegooid, nota bene in de plaats waar het allemaal begon. Raadslid Khoulani (32) en het partijbestuur zijn gebrouilleerd. Khoulani verwijt het bestuur ’een gebrek aan democratische waarden’. „Er is de afgelopen vier jaar amper overleg geweest tussen fractie en bestuur. Dat kan natuurlijk niet in een politieke partij”, aldus Khoulani, die als zelfstandige fractie verder wil in de Haagse raad. Hij claimt de merknaam Islam Democraten.

Partijleden zeggen dat Khoulani uit nood handelt, omdat hij zou worden gepasseerd als lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen. Khoulani nam geen genoegen met een lagere positie op de lijst en besloot zich af te scheiden.

Partijmedewerker Hasan Kucuk vertelt dat Khoulani niet functioneerde, dat hij regelmatig is gewaarschuwd en dat zijn aanwezigheidspercentage bij commissievergaderingen ’nul komma nul’ was. „Hij dacht waarschijnlijk dat de plaats als lijsttrekker een kwestie van erfrecht was. Maar zo werkt het in een democratische partij niet.”

Kucuk zei eerder: „We beseffen dat iets wat we zorgvuldig opbouwen, heel snel kan worden afgebroken. We moeten een blijvertje worden en daarvoor hebben we een weg uitgestippeld.” Over de ontstane breuk zegt hij: „We zijn niet zorgvuldig genoeg geweest. Dat doet pijn.”

De sollicitatiecommissie van de Islam Democraten wees vorige week Dilaver Delikaya (38) aan als nieuwe lijsttrekker in Den Haag. De kans is groot dat de partij alleen in deze stad meedoet op 3 maart. Deelname in Schiedam en Leiden bleek eerder al niet haalbaar, Amsterdam en Utrecht vallen nu af en ook in Rotterdam wordt er getwijfeld of de partij het organisatorisch rond kan krijgen, zegt Delikaya. „Misschien kunnen ze de komende vier jaar beter besteden aan het beter leren kennen van elkaar, en hard werken om een goede basis te krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden