Opbouw en optimisme

Mooi kun je ze meestal niet noemen, de flats, stations, raadhuizen en zwembaden die na de oorlog in sneltreinvaart verrezen. Er was dan ook niet veel geld, al droegen de Amerikanen met hun Marshallhulp het nodige bij. Bovenal moest er véél worden gebouwd om de hard groeiende bevolking te huisvesten.

Mooi of niet, de bouwels herinneren aan een tijd van opnieuw beginnen, van optimisme. Aan ons verleden. Daarom zijn nu 187 gebouwen uit de periode 1940-1965 tot monument verklaard. Ter ere daarvan wordt dat tijdvak in drie informatieve en kleurrijke uitgaven in kaart gebracht. Eén boek is gewijd aan stadsplanning, een tweede aan de kunstwerken die hun ontstaan danken aan de 'percentageregeling van 1951' - 1,5 procent van de bouwsom was bestemd voor kunst.

De derde uitgave is gewijd aan de 187 monumenten zelf. Uit dat boek zijn op deze pagina's een paar voorbeelden gelicht. Achteraf gezien komen de meeste gebouwen zakelijk en onpersoonlijk over, bouwwerken waar je liever overheen kijkt. Maar de invloed van de kleurrijke Cobra-kunstenaars doet zich toch ook al voorzichtig gelden, in mozaïeken en in de kleurige ramen van de verder bepaald ongezellige kerken.

Dorine van Hoogstraten, Ben de Vries: Monumenten van de wederopbouw Nederland 1940-1965. Opbouw en optimisme. nai010 i.s.m. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; 288 blz. euro 34,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden