Opa waagt zich niet op skates

Rotterdamse families aangemoedigd met elkaar te sporten bij Generation Games

HAGAR JOBSE | ROTTERDAM

"Het is de bedoeling dat jong en oud samen spelen", zegt Robbert Nesselaar. "Bij dit soort dagen strijden de jongeren vaak tegen de ouderen, maar het is juist goed als ze samenwerken. Ze kunnen veel van elkaar leren. Jongeren hebben vaak goede ideeën en ouderen weer meer ervaring."

Nesselaar is een van de organisatoren van de 'Generation Games'. Naar aanleiding van de wereldwijde Olympic Day en de Olympische Spelen van deze zomer organiseerde de gemeente Rotterdam deze spelen zaterdag voor het eerst. Ouders, grootouders en kleinkinderen konden de hele dag samen sporten. Zo werd er geracet op het Churchillplein, geroeid op de Boompjeskade en gehockeyd op het Schiedamse Vest. Alleen, maar het liefst met de hele familie. Niet tegen elkaar, maar met elkaar.

"Wilt u even een balletje gooien?", vraagt een jongen in trainingspak. Hij wijst op de korfbalkorven die voor het postkantoor op de Rotterdamse Coolsingel staan opgesteld. De voorbijgangster aarzelt even, maar bedankt dan vriendelijk. Maar niet iedereen loopt voorbij het tijdelijke korfbalveldje. "Veel passanten schieten een paar ballen en gaan dan weer door", zegt de sportinstructeur die het veldje in de gaten houdt.

Op het Schouwburgplein waar de meeste activiteiten zijn, is de sfeer rustig en gemoedelijk. Aan de ene kant van het plein wordt gejudood, even verderop kun je meedoen aan een workshop skaten. Jan Loorbach (70), trainingspak aan en bidon in de hand, rust even uit. Aan het skaten waagt hij zich liever niet. "Mijn kleinzoon is ook handiger met de bal dan op de skates", voegt hij toe. Hoe het tot nu toe gaat? "Goed. Alleen het onderdeel waarbij we een voetbal in de gaten moesten schieten, was lastig."

Astrid de Keizer (43) en haar zesjarige dochter Jozefien lopen alle sportactiviteiten in de stad af. " Niet alleen voor mijn dochter, maar ook voor mij zijn een heleboel dingen nieuw. Ik had bijvoorbeeld nog nooit geskatet", zegt ze enthousiast.

Volgens de wethouder van sport en cultuur Antoinette Laan zijn de Generation Games niet alleen goed voor de sport, maar ook voor Rotterdam zelf. "Het verbindt jong en oud in de stad", zegt ze.

Toch laat ze nog even in het midden of de spelen ook volgend jaar doorgaan. "Eerst even afwachten hoe het dit jaar verloopt."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden