Opa steelt ieders hart in ’Ja zuster, nee zuster’

Opa (Joep Onderdelinden) doet de Twips (eerst de handen op de heupen...). (FOTO ROY BEUSKER)

Ja zuster, nee zuster (JZNZ) – V & V Entertainment, Schmidt & Bannink. T/m 5 april 2010, www.theaterhits.nl

Wanneer Zuster Klivia (Annick Boer) denkt dat de voormalige dief Gerrit toch weer uit stelen is gegaan, staan de tranen in haar grote teleurgestelde ogen. Ze dacht dat ze hem kon vertrouwen, dat hij een goed mens was geworden doordat zij en alle rusthuisbewoners aardig voor hem waren. Maar nee, Gerrit is ’m gesmeerd.

Boer speelt de goedgelovige zuster met het schelle Groningse accent tamelijk onverstoorbaar en grotesk, maar tegen het einde van de voorstelling breekt ze echt. Je voelt de pijn van haar teleurstelling, het verdriet van een verloren vriendschap. Dat wordt nog eens versterkt wanneer even later blijkt dat Gerrit helemaal niet aan het inbreken was. De altijd jofele, vrolijke Gerrit is oprecht teleurgesteld door het gebrek aan vertrouwen van zijn huisgenoten. Verslagen druipt hij af naar zijn kamer, zijn ’cel’.

Zo krijgt de Ja zuster, nee zuster-musical toch nog een klein emotioneel laagje mee. De rest van de voorstelling kabbelt tamelijk luchtig en gezellig de avond door. Op handige wijze zijn maar liefst 25 liedjes door het fragmentarische verhaal gevlochten. Bijzondere wendingen, opmerkelijke visies of extra lagen zijn niet toegevoegd. Eddy Habbema leverde een keurige regie af. Alles klopt, het ziet er verzorgd en evenwichtig uit, de overgangen verlopen soepel, er wordt goed gezongen, gedanst en gespeeld, en het zijn fijne, warme personages waar je graag naar kijkt. Maar het geheel is wat al te gemoedelijk, te kleurloos.

Producent Verlinde wilde, meer dan de film uit 2002, terug naar de jarenzestigsfeer van de oorspronkelijke tv-serie. Dat is gelukt, maar de vraag is voor wie je de voorstelling dan maakt. V & V Entertainment gáát voor een familievoorstelling, maar ’Ja zuster’ is vooral een avondje degelijk gemaakte nostalgie voor wie de serie destijds heeft meegemaakt.

Fans van toen kunnen genieten van gouwe ouwe Schmidt/Banninknummers als: M’n Opa, De kat van ome Willem, Wil u een stekkie (van de fuchsia)? en De Twips. Tijdens de première werd al fanatiek meegezongen en – geklapt, aangezwengeld door de toegewijde acteurs. Iedereen met een beperking wens je de liefdevolle aandacht van Annick Boer (Klivia) toe. Ara Halici, de boze buurman Boordevol die de lawaaiige bewoners uit het rusthuis wil verdrijven, ontwikkelt zich van een kwaaie pier tot een kwetsbaar slachtoffer van zijn eigen ingewikkelde karakter. En Joep Onderdelinden is geweldig als Gerrit én Opa. Vooral als de sluwe, billenknijpende en hartverwarmende opa werkt hij op de sentimenten van zowel Klivia als het publiek. Opa steelt ieders hart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden