OPA springt in het gat van 50plus

Dick Schouw, campagneleider bij OPA. Beeld Marco Okhuizen, HH
Dick Schouw, campagneleider bij OPA.Beeld Marco Okhuizen, HH

De site is in de lucht, de visitekaartjes zijn gedrukt en de eerste kandidaten hebben zich gemeld: de partij Ouderen Politiek Actief (OPA) is druk bezig met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar. In minstens 33 gemeenten doet de partij mee.

Uit onvrede met het besluit van 50Plus om de lokale verkiezingen te mijden, heeft een aantal leden een alternatieve ouderenpartij opgezet. Volgens de initiatiefnemers moeten seniorenpartijen juist nu deelnemen aan de verkiezingen, omdat gemeenten er belangrijke taken bij krijgen, zoals de begeleiding en dagbesteding van ouderen.

Alle grote steden komen met een kandidatenlijst, in Zeeland doet de partij in vijf gemeenten mee aan de verkiezingen en in Noord-Brabant en Limburg in tien. Het noorden vormt met nul OPA-afdelingen een witte vlek. "Ik denk dat politiek in het noorden wat minder belangrijk is dan in de rest van het land", zegt Dick Schouw, oud-bestuurslid van 50Plus en nu campagneleider bij OPA. "Daar zijn ze nuchterder."

Organisch groeien
Aan een gezamenlijk verkiezingsprogramma doet OPA niet. Elke afdeling die onder deze naam wil meedoen aan de stembusgang, moet alleen een manifest tekenen met vijf 'algemene uitgangspunten'. Zo moeten OPA-leden leeftijdsdiscriminatie op alle fronten zien te bestrijden en dienen ze een brug te slaan tussen de verschillende opvattingen van jong en oud. "We zitten er heel pragmatisch in", aldus Schouw.

Vooralsnog wil de Brabander zich met zijn beweging uitsluitend richten op de gemeentepolitiek in de hoop op zetels en coalitiedeelname. Wel staat OPA als partijnaam geregistreerd voor eventuele deelname aan Tweede Kamerverkiezingen. "Als we heel veel succes hebben, is het aan de leden om te bepalen of we landelijk gaan meedoen", zegt hij. "We sluiten niets uit."

Die leden hebben overigens pas na een jaar lidmaatschap invloed op de gang van zaken binnen OPA. Dan krijgen ze stemrecht. "Ze hebben het eerste jaar niks te vertellen", zegt Schouw. "Dan bepaalt het bestuur alles. Dat is omdat we organisch groeien. Anders zou het eerste lid alles kunnen bepalen."

PVV
De seniorenpartij (doelgroep veertig-plus) probeert niet alleen in rap tempo nieuwe afdelingen uit de grond te stampen, ze gaat ook samenwerkingsverbanden aan met bestaande lokale partijen. "Dat wil zeggen dat wij ze gaan steunen", zegt Schouw. Saillant is dat ook Partij Vrij Almelo het manifest van de ouderenpartij inmiddels heeft ondertekend. Die partij sympathiseert openlijk met de PVV van Geert Wilders.

Van 50Plus zegt Schouw 'geen enkele steun' te krijgen. Niet vreemd, want partijvoorzitter Jan Nagel heeft steeds aangegeven het te vroeg te vinden deel te nemen de aan gemeenteraadsverkiezingen. Bang dat OPA zich ontpopt als een landelijke concurrent, is Nagel niet. "Zij hebben tegen ons gezegd dat ze lokaal opereren. Daar gaan we vanuit. Samenwerking is niet aan de orde."

In woorden mag Nagel dan afstand nemen van OPA - mogelijk om elk risico op gezichtsverlies te vermijden - de banden met 50Plus zijn er wel. Zo is Schouw nog lid van de partij en heeft hij een 50Plus-bestuurslid als rechterhand.

Ook de slogan die OPA hanteert, zou moeiteloos uit 50Plus-kringen kunnen komen: 'Ouderen, weg achter de geraniums!'

Andere nieuwkomers
Wie denkt dat OPA de enige ouderenpartij is die wil profiteren van het succes van 50Plus, heeft het mis. In Rotterdam bijvoorbeeld doen, behalve OPA zelf, ook de Rotterdamse Ouderen Partij en Seniorenpartij Rotterdam mee aan de raadsverkiezingen. Dat wordt een senioren-gevecht. Opvallende nieuwe partij in Utrecht: Student & Starter. Hengelo: de Armoede Partij Nederland. De stembusgang van 2014 belooft meer dan ooit de verkiezingen van de doelgroepen te worden.

Nu de partij Ouderen Politiek Actief (OPA) de gemeenteraden van Nederland wil bestormen, komt de vraag bovendrijven hoe die andere veelbelovende avonturen zijn afgelopen.

Trots op Nederland
En dan de politieke erfenis van Rita Verdonk; Trots op Nederland (Trots). Landelijk werd het niets met de partij, ook niet door te flirten met de Onafhankelijke Burger Partij (OBP) van Hero Brinkman. Lokaal ging het beter, met op het hoogtepunt zestig raadsleden en enkele wethouders. Een paar ruzies en afsplitsingen verder is Trots nog altijd in ruim twintig gemeenten actief.

De secretaris van Trots, Jacob Muys, zegt dat de partij bij de komende verkiezingen haar debuut maakt in de gemeenten Edam-Volendam, Assen, Den Bosch en Bunschoten. Wat de partij nodig heeft, vertelt Muys, is een goede partijleider en de nodige media-aandacht. "Wij kijken nadrukkelijk ook naar de landelijke politiek." Trots zal, als het moment daar is, een nieuwe gooi doen naar Kamerzetels.

PVV houdt het bij twee
De PVV houdt het, net als bij de vorige verkiezingen, bij twee gemeenten: Almere en Den Haag. Partijleider Wilders wil 'de organisatie consolideren'. Hij weet dat een te grote lokale groei gedoe oplevert. Liever concentreert Wilders zich op de Europese verkiezingen.

Jezus Leeft bestaat nog
Partijen die met de lokale verkiezingen willen meedoen, hadden zich uiterlijk deze week bij de betreffende gemeente moeten melden. Er is een uitzondering: wie al bij de Kiesraad staat geregistreerd, kan in maart in principe overal meedingen naar zetels. Met dat gegeven in het achterhoofd, is het goed te weten welke partijen daar tussen zitten: Jezus Leeft, Partij van de Rede (voorheen Atheïstisch seculiere partij) en Basis Inkomen Partij (BIP).

LPF is sterk uitgedund
Ja, de LPF bestaat nog. De landelijke partij Lijst Pim Fortuyn is weliswaar in 2007 opgeheven, lokaal is er nog altijd één bastion over: Eindhoven. Daar heeft de LPF twee raadszetels. De fractievoorzitter aldaar, Rudy Reker, noemt zich 'hét gezicht van de Fortuynisten'.

Opvallend genoeg is de LPF ook actief in het Westland (zes zetels) en in Spijkenisse (één zetel). Maar sinds het opdoeken van de landelijke partij, staat die afkorting voor: Lokale Politieke Federatie. LPF'er John Witkamp uit het Westland zegt: "Wij hebben niets te maken met die partij uit Eindhoven. Onze LPF staat voor echte lokale politiek."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden