column

Opa Joe Biden aast op het Witte Huis; dat klinkt alsof hij een oude viespeuk is

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Natuurlijk vond ik het een leuk stuk (Trouw, donderdag) over die krasse knarren die zich voor het Witte Huis kandideren. Maar tegelijk voelde ik voor het eerste in mijn leven een furieuze behoefte om aan identiteitspolitiek te doen.

Om met mijn eigen bloedgroep heftig te protesteren, omdat de kop van het stuk in de papieren krant diep beledigend en discriminerend was voor alle fitte grootvaders op aarde: ‘Politieke opa’s azen op Witte Huis’. Je ziet het al voor je: vieze oude voyeurs op sterkwater die vanachter de bosjes naar het Oval Office liggen te loeren.

Alsof een rijpe man die nog van ambities overloopt per definitie een verkeerd gecast anachronisme op krukken zou zijn! Ik was potverdorie net 52 jaar toen ik voor het eerst opa werd. En ijdel genoeg om vervolgens mijn kleindochter te verbieden mij ‘opa’ te noemen. Het werd ‘Papou’.

Nou en?

Mocht Joe Biden tot president van de VS worden gekozen, dan zou hij met zijn 78 lentes het record van Trump (70 in 2016) met acht lengtes verpulveren. Nou en? John F. Kennedy was maar 44 jaar toen hij president werd maar hij was ook degene die Amerika de Vietnamoorlog in rommelde. Daarentegen maakte de 77-jarige Ronald Reagan in 1989 een einde aan de Koude Oorlog. Dit terwijl de VPRO hem wekenlang in een spottende serie als een bedplassende demente had neergezet.

Wees nou eerlijk, zijn we soms beter af in de Nederlandse politiek met het kwartet snotneuzen Jesse Klaver (33), Rob Jetten (32), Thierry Baudet (36) en Lilian Marijnissen (34)? In die leeftijd loert juist het gevaar voor deze groene blaadjes: zich door onbezonnen borealiteiten te snel willen bewijzen. Als je alleen al de lachwekkende strubbelingen neemt binnen Forum voor Democratie, dan weet je snel genoeg wie de meest verstandige dingen heeft gezegd: de oudste uit deze slangenkuil, opa met pochet Hiddema (75).

En wat zou de journalistiek zijn zonder gecertificeerde opa’s? Kijk bijvoorbeeld hoe Philip Freriks (74), tien jaar na zijn pensioen bij ‘het Journaal’ nog steeds in Hilversum rondspookt. Nu presenteert hij de boeiende serie ‘In de voetsporen van D-Day’. Wat overigens best verwarrend kan zijn als hij een veteraan interviewt: je weet nooit gelijk wie van die twee precies in juni ’44 Omaha Beach aandeed.

Records

En over mijn eigen beroep kan ik kort zijn: de Grote Vier van het columnisme zijn allemaal op zeer hoge leeftijd in het harnas gestorven. Toen J.L. Heldring zijn laatste column schreef in 2012 was hij 94 jaar. Een record dat door zijn collega’s H.J.A Hofland (88 bij overlijden), Jan Blokker (83) en Hugo Brandt Corstius (78) niet meer kon worden gebroken.

Wie wel veel records heeft gebroken is de Italiaan Hugo Sansonetti, die ik bij een WK-indoor voor masters in 2006 in Oostenrijk ontmoette. Hij was toen al wereldberoemd door de tv-reclame voor olijfolie Bertoli waarin hij als tachtigjarige achter een losgeslagen kinderwagen aanrende. In 2010 verbrak hij nog het wereldrecord indoor op de 60 meter in de categorie negentig jaar met 11.38 seconden. Op 10 januari dit jaar is hij honderd geworden!

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden