‘Opa’ Douwe de Vries op zijn 36e Nederlands kampioen allround

Douwe de Vries, eindelijk kampioen van Nederland. Beeld , BSR Agency
Douwe de Vries, eindelijk kampioen van Nederland.Beeld , BSR Agency

Kjeld Nuis kon zondagmiddag op sociale media zijn enthousiasme niet bedwingen. ‘Pakeeeeeehhhhh’, schreef hij in hoofdletters op zijn Twitterkanaal. Een aanmoediging voor ‘opa’ Douwe de Vries, die zondag op zijn 36ste zijn allereerste grote zege uit zijn loopbaan behaalde: de Nederlandse titel allround. En velen, Nuis incluis, gunden hem dat.

Kick Hommes

Het was voor De Vries een beloning voor een tot nu toe voor hem uitstekend seizoen, waarin het weliswaar elke keer ‘net-niet’ was. Zijn NK afstanden ging net mis, waardoor hij de wereldkampioenschappen afstanden misliep.

Vorig jaar ging ook niet goed: hij miste de Olympische Spelen. Even dacht hij aan stoppen, maar toch ging hij door. Dit weekend volgde een kleine revanche: De Vries won drie van de vier afstanden, drie keer met een persoonlijk record. Marcel Bosker werd tweede, Chris Huizinga derde.

Dat De Vries won, vond hij zelf niet zo vanzelfsprekend. Concurrent Marcel Bosker reed toch ook goede tijden? Maar natuurlijk wist hij ook best dat de twee betere klassementsschaatsers van het moment er niet bij waren: Patrick Roest en Sven Kramer namen vrijaf.

NK gedevalueerd

Net als vorig jaar, toen vanwege de Olympische Spelen op één na alle olympiërs hadden afgebeld, waren de Nederlandse kampioenschappen gedevalueerd. Het opende de deur voor andere namen als kampioen. De Vries dus, maar ook Carlijn Achtereekte bij het vrouwentoernooi, en Jutta Leerdam (pas 20) en Hein Otterspeer op de sprint.

Dit jaar was de afzeggolf het gevolg van de drukke agenda, met onder meer een WK afstanden in Inzell over twee weken. Naast Kramer en Roest behoorden ook Antoinette de Jong, Ireen Wüst en in het sprinttoernooi Kai Verbij, Ronald Mulder, Thomas Krol en Kjeld Nuis tot de namen die er dit weekend in Thialf niet waren. Althans, niet op het ijs. Roest keek een deel van het toernooi lekker op zijn eigen bank televisie voordat hij naar het stadion toog en vanaf de tribune toekeek. Nuis filmde hoe zijn zoontje een klein hardloopwedstrijdje deed tegen De Jong in de warming-upruimte van Thialf.

Vraag het Verbij, en hij kon goed uitleggen waarom hij dit toernooi liet schieten. Dat vertelde hij in Collalbo al, waar hij Europees kampioen werd. Een tweedaagse met vier afstanden hakt er zeker bij een snelle man in. “Wij sprinters zijn gemaakt om helemaal aan gort te gaan op één afstand. Wij gaan tot het gaatje, de tank is snel leeg. Dat doet wel wat met je. Het slaat op je longen, is meer dan spierpijn. Ik had ook hoofdpijn. Dan is een NK ook weer een wedstrijd waar van alles in kan gebeuren.”

Trainingspotje

Nog zo iemand: Esmee Visser. Zij reed wel, maar was een nogal vreemde eend in het allroundtoernooi. Zij zag het toernooi meer als een veredeld trainingspotje in een vol Thialf. Maar al stond ze niet echt aan de start ‘alsof het uitmaakt’, ze reed gisteren wel een baanrecord op de vijf kilometer. “Ik doe dit voor de vijf kilometer in Inzell.”

Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op de drie kilometer, koos juist wél bewust voor dit NK. Al was dat wel pas vorige week zondag duidelijk. De EK allround in Collalbo twee weken geleden hadden toch wel op het lichaam geslagen. Haar longen kregen een flinke tik van de Italiaanse kou.

Bij zowel coach Jac Orie als bij Achtereekte zelf was daarom wel twijfel. Er was een backstop ingebouwd: als het na een dag niet goed zou gaan, kon Achtereekte altijd nog stoppen. In Heerenveen was ze niet ‘snaarstrak’, zoals ze zelf zei, maar ze werd er wel kampioen mee, voor Joy Beune en Visser. Ze ontkende dat het toernooi uiteindelijk negatieve effecten kon hebben voor haar. “Uiteindelijk kan ik er alleen maar door en van winnen. Van scherpe races word je namelijk beter, denk ik.”

Alle mitsen en maren over de sterkte van het toernooi waren uiteraard aan voormalig marathonschaatser De Vries niet besteed. Hij barstte na afloop nog van de energie. Het was zijn eerste echt grote overwinning, zijn mooiste gelijk. “Dit was namelijk ook echt niet makkelijk.”

Jutta Leerdam

De bravoure spatte er vanaf bij Jutta Leerdam, dit weekend in Thialf. In haar eerste NK sprint overtuigde ze zodanig, dat ze zich grote woorden permitteerde. Uiteindelijk maakte ze die woorden waar. Ze werd Nederlands kampioen.

Het begon zaterdag al. Het pas twintigjarige schaatstalent had zo’n goede eerste dag op het nationale sprinttoernooi gekend, dat ze zichzelf wel zag winnen. En niet een beetje. Nee, zo zei ze, ‘als ik nog zo’n dag heb, win ik met twee vingers in mijn neus’.

Leerdam, die dit jaar haar debuut maakt bij de senioren, won zaterdag de twee afstanden die ze reed. Haar marge op de nummer twee, Letitia de Jong, was al zodanig dat ze zich al een beetje winnaar voelde.

Gisteren wist De Jong haar één afstandszege af te pakken (de tweede 500 meter), maar het verschil bleef klein en eigenlijk was het toernooi toen al gelopen. Leerdam kende ondanks een beurse lies vooral een uitbarsting op de tweede 1000 meter, die ze met meer dan een seconde verschil op De Jong won. Het was een passende afsluiting van een snel NK.

Kritische reflex

Leerdam was blij, maar schoot bijna als vanzelf weer in haar kritische reflex. Ze wilde bijna weer zeggen dat het niet goed ging, iets wat ze zaterdag ook al deed. In alles kan ze zich nog verbeteren, zegt ze. Het doel is nu de aansluiting vinden bij de internationale top. “Daar zit nog wel een gat tussen. Ik wilde uiteraard beter worden dan Nederlanders, maar ik wil ook internationaal winnen. Daar moet ik nu naartoe.”

Met haar tijden komt ze in ieder geval dichterbij. Haar tweede 1000 meter, gisteren, was de derde tijd die ooit in Thialf is gereden. Alleen de Amerikaanse Bowe en de Japanse Takagi reden in december sneller. Relativerend: bij haar eerste EK, twee weken geleden in Collalbo, werd Leerdam vierde. Toen kwam ze niet in de buurt van de bovenste plekken.

Tot slot nog even een ander onderwerp: sowieso zou De Jong geen vingers in de neus steken. “Daar word je neus niet mooi van”, gaf ze nog als advies mee aan haar ploeggenote.

Lees ook: Sven Kramer hervindt zijn bravoure in Collalbo

Hij was er niet bij in Heerenveen, maar twee weken geleden won hij nog wel de Europese titel. Sven Kramer werd twee weken geleden Europees kampioen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden