InterviewOp1

‘Op1’-presentatieduo Giovanca en Tijs van den Brink: ‘Ik denk dat wij het merkwaardigste koppel zijn’

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink, een van de nieuwe talkshowduo's van de NPO.Beeld Martijn Gijsbertsen

Niet één, niet twee, maar vijf duo's nemen het stokje over van Eva Jinek en Jeroen Pauw bij de publieke omroep. Vanavond start het praatprogramma ‘Op1’, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink zijn een van de presentatiekoppels. “We wagen samen een hele spannende sprong, jij en ik”.

Af en toe kijken ze elkaar onwennig aan. Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink kennen elkaar pas een maand, de artiest en journalist hebben nog niet zo vaak samen aan tafel gezeten. “Ben jij eigenlijk iemand die een ander makkelijk kritiek geeft?”, vraagt Van den Brink. Nee, zegt Ostiana. “O. Nou, dat moet je dan wel leren, hoor. We moeten elkaar eerlijk commentaar kunnen leveren. Al helemaal als een uitzending stroef is verlopen, wil ik van je horen wat ik anders had kunnen doen.”

Ostiana en Van den Brink zijn een van vijf presentatieduo’s van ‘Op1’. In dat nieuwe praatprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep, vanaf vanavond te zien op NPO 1, neemt elke avond een ander koppel plaats aan het hoofd van de tafel, tweetallen in dienst van verschillende omroepen. Elke dinsdag bespreken Ostiana en Van den Brink het nieuws van de dag namens de Evangelische Omroep (EO).

Tips voor talkshowduo’s

Is twee meer dan één? Als koppel een praatprogramma presenteren kan voordelig zijn, weet Jaap Jongbloed. Samen met Astrid Joosten maakte hij eind jaren tachtig de talkshow ‘Jongbloed & Joosten’.

“Indertijd zag je op tv nog geen duopresentaties, het was een verfrissend programma. Naar Amerikaans voorbeeld mixten we serieuze met lichtere onderwerpen, wisselden we beelden uit de studio af met rubrieken en filmpjes.”

Een duo kan van meerwaarde zijn als de twee presentatoren van elkaar verschillen. “Dat er iemand naast je zit die het gesprek aan tafel af en toe een totaal andere richting op kan sturen, net als de tafeldames en -heren bij ‘De Wereld Draait Door’. Dat vond ik overigens meteen het lastigste als medepresentator, de ander functioneel aanvullen, niet iets zeggen om ook maar van je te laten horen.”

Joosten en Jongbloed hadden een gouden regel, die zij strikt handhaafden. “Van a tot z moesten we gelijkwaardig zijn. Begon ik het programma, dan sloot zij af en andersom. Het was niet zo dat, als het over mode ging, Astrid als vrouw het gesprek leidde, noch voerde ik het woord wanneer we auto’s bespraken. We deden alles met z’n tweeën. Een uitdaging, want we laten ons allebei de kaas niet van het brood eten, we zijn eigenwijs. Voor die precieze verdeling waren vertrouwen en goede communicatie nodig.”

De kracht van een stel hangt af van de chemie tussen de presentatoren, denkt Jongbloed. “En dat is niet te leren of te plannen. Overigens vrees ik dat de opzet van ‘Op1’ totaal niet gaat werken. Met vijf wisselende koppels is de talkshow té gevarieerd, als kijker kun je de presentatoren zo niet in je hart sluiten. Ik ben heel benieuwd.”

Ook Frits Barend is somber over de kansen van ‘Op1’. “Ajax speelt toch ook niet iedere wedstrijd met een andere voorhoede?” Samen met Henk van Dorp leidde Barend tot 2005 een praatprogramma bij RTL4. Het geheim van hun succes? “We vulden en voelden elkaar goed aan. Als duo moet je van elkaar houden. Je moet elkaar vertrouwen, elkaar de ruimte gunnen, je ego ondergeschikt maken aan het duoschap. En elkaar kritiek durven geven zonder de ander te ondermijnen.”

Barend en Van Dorp werden min of meer per toeval aan elkaar gekoppeld. “We zijn allebei rasjournalisten, maar totaal verschillende types. Toch ontstond op natuurlijk wijze een droomhuwelijk. Hoe we dat goed hielden? Door amper contact te hebben wanneer we op vakantie waren.”

Overigens was de start van Barend & Van Dorp stroef, herinnert barend zich, met 300.000 kijkers. “Pas toen we vijf avonden mochten uitzenden, kregen we succes. Drie dagen in de week werkte niet. Laat staan één.”

“Het is een uit nood geboren plan”, legt Ostiana uit in een café in Amsterdam-Noord. ‘Op1’ is rap opgetuigd, nadat Eva Jinek eind september onverwachts aankondigde naar RTL4 te vertrekken, waar sinds afgelopen vrijdag haar talkshow ‘Jinek’ is te zien. Omdat de NPO geen perfect duo vond om haar te vervangen, is gekozen voor deze wisselconstructie. Ook Jeroen Pauw is gestopt op NPO 1. Hij wil zich toeleggen op nieuwe programma’s. Zijn bedrijf zal ‘Op1’ wel produceren.

Merkwaardig koppel

“In plaats van het gebruikelijke half jaar hebben we twee weken om ons voor te bereiden. Nadat de EO belde om te vragen of ik interesse had in ‘een prominente rol in een latenight-talkshow’, was er geen tijd om uitgebreid te reflecteren. En toen we de pilot hadden opgenomen en die uitlekte, moest ik al net zo snel beslissen. We wagen samen een heel spannende sprong, jij en ik. Ik denk dat wij het merkwaardigste koppel van het clubje presentatoren zijn.”

Van den Brink lacht. “Dat zou best kunnen. De EO wist al vrij snel dat ze mij als presentator naar voren wilden schuiven. Diegene die naast mij plaats zou nemen, vonden we, moest vooral niet op mij lijken. Hij of zij moest mij aanvullen. Giovanca stond al vrij snel bovenaan ons lijstje. Wij zijn compleet anders. Sport vinden we allebei leuk, hebben we ontdekt. Maar jij bent van de kunst en cultuur, van human interest en amusement. Voor het verslaan van dat soort onderwerpen moet ik hard werken, ik houd van peuren met politici. Ook onze ervaringen lopen uiteen.”

Inderdaad hebben de carrières van het duo amper raakvlakken. Van den Brink (49) is journalist. Hij werkt sinds 1996 bij de EO, waar hij allerlei tv- en radioprogramma’s presenteerde. Zo heeft hij al ervaring met talkshows: tussen 2007 en 2014 was hij elke zomer (en een winter) te zien in ‘Knevel & Van den Brink’ en vanaf 2016 presenteerde hij twee seizoenen het praatprogramma ‘De tafel van Tijs’. Ostiana (42) studeerde orthopedagogiek, is zangeres en presenteerde sinds 2017 ‘Vrije Geluiden’, haar eerste eigen tv-programma.

Heb ik wel genoeg bagage?

“Ik had mijn twijfels”, stelt Ostiana. “Verschillen we niet te veel van elkaar? En heb ik wel genoeg bagage? Ik ben geen journalist, ik pretendeer niet dat ik me comfortabel voel bij stevige interviews met politici. Dat kan Tijs heel goed, hij heeft van alle presentatoren de meeste ervaring met talkshows. Zijn vertrouwen in ons als duo heeft voor mij de doorslag gegeven.”

“Zelfs in dat soort gesprekken kun jij mij aanvullen”, zegt Van Den Brink tegen zijn collega. “Stoei ik met een minister over de stikstofcrisis, dan zie ik jou zo met een menselijke vraag komen, kwesties waaraan ik op zulke momenten niet denk.”

Van den Brink vermoedt dat Ostiana empathischer is dan hijzelf. “Jij stelt mensen makkelijk op hun gemak, geeft hun het gevoel dat hun verhaal ertoe doet. Natuurlijk zullen er interviews komen waarna een van ons denkt: alleen had ik er meer uitgehaald. Maar netto denk ik dat je met z’n tweeën meer klavieren kunt bespelen dan in je uppie. En dat is belangrijk, want we maken de talkshow voor een breed publiek op NPO 1.”

Stempel

Hoewel er elke werkdag andere presentatoren aanschuiven bij ‘Op1’, heeft het praatprogramma een vaste redactie die het nieuws in de gaten houdt, gasten benadert en de consistentie van het programma bewaakt. Elke avond staat een andere eindredacteur namens de omroep aan het roer. Maar een fors stempel zullen de duo’s niet op het programma kunnen drukken, denkt Van den Brink.

“Stempel is een te groot woord, het uitgangspunt van het programma is het bespreken van het nieuws van de dag. Ik las dat sommige mensen het idee om duo’s elkaar te laten afwisselen zien als een talentenjacht, een soort van ‘Idols’. Dat is onzin. De andere vier tweetallen zijn geen concurrenten, maar onze collega’s. We gaan het samen doen, we moeten eenheid uitstralen.”

De actualiteit is leidend, legt hij uit. “Ik geloof wel dat we als duo accenten kunnen aanbrengen. Zo hoop ik dat het publiek af en toe merkt dat Giovanca en ik allebei christen zijn. Neem Samuel Lee, onlangs verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Die had ik graag in onze uitzending gehad. Moet het wel net dinsdag zijn trouwens.”

Afspiegeling van de samenleving

Ostiana knikt instemmend. “Ik heb een kind van drie en bekijk de wereld vaak vanachter de bril van een moeder”, vult ze aan. “Zo ben ik heel anders gaan denken over het klimaat, ik doe harder mijn best om mijn steentje bij te dragen. Ook is diversiteit een belangrijk thema voor me. Ik wil graag dat mijn dochter opgroeit in een maatschappij waarin prominente rollen worden vervuld door allerlei verschillende soorten mensen, dat zij tv-programma’s ziet die een afspiegeling zijn van de samenleving.”

Die wens is een van de redenen dat de zangeres ‘ja’ zei tegen het aanbod ‘Op1' te gaan presenteren. Zelf moest zij als kind zoeken naar rolmodellen in de media, mensen van kleur zag ze amper op tv. Scherp kan de zangeres zich het moment voor de geest halen waarop zij Noraly Beyer voor het eerst het ‘Achtuurjournaal’ zag presenteren. “Wauw, dat was prachtig. Het lijkt onbelangrijk, maar al is er maar één meisje of jongen die ik inspireer door aan die talkshowtafel te zitten, dan ben ik al blij.”

Goed voor diversiteit 

Ostiana denkt dat de opzet van ‘Op1’ goed is voor diversiteit van de talkshow. “Er schuiven tien totaal verschillende presentatoren aan, tien mogelijke rolmodellen, onder wie vijf vrouwen, met elk een eigen netwerk. Dat is positief voor de samenstelling van de gasten, denk ik, maar ook voor die van het publiek. Ik hoop dat er mensen gaan kijken wier perspectief op de wereld doorgaans niet vanzelfsprekend aan bod komt in praatprogramma’s.”

Hoe het duo zich voorbereidt? “Ik probeer vooral kalm te blijven”, zegt Ostiana. “In twee weken tijd kan ik niet plots iemand anders worden. ‘Op1’ zal niet in één klap fantastisch zijn, dat is een illusie. Ik hoop dat mensen het ons gunnen om te groeien.” Van den Brink: “Een soepele uitzending waarin niet al te veel mis is gegaan, daar moeten we volgens mij mee beginnen. Heb een beetje genade mensen, een beetje genade.”

‘Op1’ is vanaf maandag 6 januari elke werkdag rond 22.30 uur te zien op NPO 1.

De presentatieduo’s van Op1

‘Op1’, het nieuwe praatprogramma dat ‘Pauw’ en ‘Jinek’ opvolgt op NPO 1, wordt gepresenteerd door vijf wisselende duo’s, althans voor de komende drie maanden. Wellicht haken later nieuwe presentatoren aan bij de huidige groep.

De week van ‘Op1’ is zo ingedeeld: maandag Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra (BNNVARA), dinsdag Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink (EO), woensdag Carrie ten Napel en Charles Groenhuijsen (Omroep MAX), donderdag Welmoed Sijtsma en Sander Schimmelpenninck (WNL) en vrijdag Sophie Hilbrand en Hugo Logtenberg (BNNVara).

Ostiana & Van den Brink

Ostiana (Alkmaar, 1977) studeerde orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 debuteerde ze als solozangeres met het album Subway Silence. Twee jaar later won ze de Zilveren Harp en riep 3FM haar uit tot Serious Talent. Ze was tafeldame bij ‘De Wereld Draait Door’ en presenteert sinds 2017 het VPRO-programma ‘Vrije Geluiden’.

Van den Brink (Nijkerk 1970) is journalist. Bij de EO presenteert hij de tv-programma’s ‘Adieu God’ en ‘NieuwLicht’ en het NPO Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’. In 2004 ontving hij de Marconi Award voor beste radiopresentator. Ook heeft hij ervaring met praatprogramma’s: samen met Andries Knevel presenteerde hij tot 2014 ‘Knevel & Van den Brink’ en vanaf 2016 was hij twee seizoenen te zien in de talkshow ‘De Tafel van Tijs’.

Lees ook:

Twan Huys faalde. Wat zijn de troeven van Eva Jinek om wél te slagen bij RTL?

In september kwam Eva Jinek voor het laatst de huiskamer van de NPO1-kijker binnen. Na vijftien jaar nam ze afscheid van de publieke omroep. Drie vragen over haar gedurfde vertrek naar RTL.

Jildou van der Bijl gaat Net5 injecteren met een shot Linda

Jildou van der Bijl was jaren hoofdredacteur van het tijdschrift Linda en maakte met Linda de Mol een hit van de glossy. Nu wil het duo Net5 injecteren met een ‘shot’ Linda. ‘Vrouwentelevisie gaat echt niet alleen over lippenstift en baby’s.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden