Op zorgplannen VVD valt genoeg aan te merken
VVD-kamerleden Anne Mulder en Arno Rutte willen dat mensen minder snel gebruik van zorg gaan maken (Podium, 22 maart). Daartoe bepleiten ze onder meer een hogere eigen bijdrage voor bijvoorbeeld de huisarts, de specialist en geneesmiddelen. Zou dit werkelijk helpen? Ik betwijfel het: veel mensen met klachten zullen later naar huisarts of specialist gaan, soms te laat, waardoor het uiteindelijk meer kost.
Wat Mulder en Rutte bovendien vergeten te vermelden is dat niet alleen de burger debet is aan de hoge zorgkosten, maar ook alle rijkelijk beloonde zorgbestuurders en topmanagers, de zelfstandige specialist die per handeling worden betaald, de farmaceutische industrie et cetera. Dit hele systeem zou volledig op de schop moeten.
Huishoudelijke hulp is geen zorg, zeggen de VVD'ers. Inderdaad: het is hulp. Maar als je deze hulp verstek laat gaan, verpieteren mensen straks in hun eigen huis. Huishoudelijke hulp is er dus om te voorkomen dat iemand in een duurder zorgtraject komt. Dit geldt ook voor een traplift. Wanneer iemand daardoor nog zelfstandig thuis kan blijven wonen is dit nog altijd goedkoper dan iemand in een zorginstelling te plaatsen.
Inderdaad: ouder worden kost in verhouding steeds meer en is de keerzijde van onze welvaartsmedaille. De technisch-medische ontwikkelingen in de zorg zijn de afgelopen vijftig jaar enorm toegenomen en verbeterd en deze ontwikkelingen blijven doorgaan. Mensen kunnen hierdoor steeds langer blijven leven, met als gevolg dat de kosten stijgen.
Gezondheidszorg is niet bedoeld als commerciële tak van sport, maar primair om in een beschaafd land, beschaafde zorg aan te bieden aan iedereen, tegen een beschaafde prijs.
undefined