Op zondag wordt de Picasso een taxi

Wat houdt gelovigen bezig? Trouw volgt het wel en wee van de protestantse gemeente Driebergen-Rijsenburg. Vandaag: de kerktaxi.

Door de week is Antje Heezen (48) druk als gastouder. Op zondag bestuurt ze de kerktaxi. "Vandaag breng ik twee ouderen naar de kerk", zegt ze in de Citroën Picasso, buiten kerktijden de gezinsauto van de familie Heezen.

In elkaar gedoken, met een sjaal om tegen de kou, zit Hetty Kret (91) al te wachten. Voor haar huis doet een plastic tuinstoel dienst als kerktaxistandplaats. Eenmaal op de bijrijderstoel van de Citroën vertelt ze honderduit: haar hulp is ziek en vorige week had ze een boottocht met haar kinderen en kleinkinderen.

'Heerlijk! Heerlijk!', vindt Kret het dat de kerktaxi haar iedere zondagochtend ophaalt. "Anders kwam ik niet meer in de kerk." Ze gaat verder met een ander thema: "Ik ben zo doof! Hou op! Als ik wil oversteken moet ik zelfs achterom kijken."

Antje Heezen haalt sinds een jaar ouderen op. "Het is bij deze generatie zó gewoon om elke zondag naar de kerk te gaan." Ze heeft al 'ontzettend veel' cadeautjes en bedankjes gekregen van de bejaarden. Lachend: "Het is ook gewoon gezellig".

De kerk en het vrijwilligerswerk dat erbij hoort, zegt Heezen, zijn belangrijk voor haar. "Dat je de hele maatschappij ontmoet is een groot woord, maar in de kerk kom je wel alle leeftijden tegen."

Op het volgende adres woont Dikkie van den Breul (83). Ook zij vindt de ophaaldienst een uitkomst, zegt ze. "Ik heb het aan mijn evenwicht." Ze moet, vertelt Van den Breul, er niet aan denken om thuis 'via een bandje' naar de kerkdienst te luisteren. Ongezellig, stelt ze. "Maar ik kom ook voor de zegen, hoor."

De kerkenraad van Driebergen sloot vorig jaar het gebouw waar Van den Breul jaren kerkte. Het is wennen op haar nieuwe stek. "Ik ken nog niet iedereen. Maar ik ben een makkelijke prater. Ik spreek mensen gewoon aan. Vroeger was ik demonstratrice, ik ging het hele land door met koffie en thee van Van Nelle."

Daar komt de Immanuelkerk in zicht. Hetty Kret en Dikkie van den Breul pakken elkaar stevig onder de arm. Samen schuifelen ze de kerk in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden