'Op zondag moet je niet vrij zijn'

Maurice Veldkamp, circusdirecteur Jofri, clown
Maurice: "Zondag is voor ons een hoogtijdag. Voor veel mensen is het een familiedag en dan ga je naar het circus. Het zit dan altijd vol bij ons . Het is ook onze verhuisdag. We ruimen de tent op en gaan naar de volgende locatie."

Jofri: "Ik werk mijn hele leven al op zondag. Ik ben geboren in het circus. Mijn ouders hadden er ook een. Ik heb niet echt een zondagsgevoel."

Maurice: "Ik sta tussen acht en negen op. Nu we in Amsterdam spelen, is dat gewoon thuis samen met mijn vrouw. Dan heb ik een enigszins normale zondag, met een omelet en een glaasje jus d'orange en verder doe ik wat klusjes in huis."

Jofri: "Ik reis met een huis op wielen mee met het circus en word altijd wakker bij de tent. Eerst doe ik de honden naar buiten. Vervolgens de kippen en eenden en dan ga ik ontbijten met mijn vrouw. 's Ochtends doe ik wat klusjes, net als doordeweeks trouwens. In het circus is altijd wat te doen."

Maurice: "Om twaalf uur check ik even online hoe de stand is met de kaartverkoop. Vaak ga ik daarna met mijn hoofd technische dienst naar de volgende locatie om te kijken hoe we de tent daar het beste kunnen neerzetten."

Jofri: "Om half drie pak ik mijn spullen en ga ik me schminken. Dat is echt een ritueel. Dan heb ik nog een uur voordat de voorstelling begint."

Maurice: "Grootouders zien we niet vaak op zondag, die komen vaak door de week met de kleinkinderen. Wel komen er veel alleenstaande vaders. Die moeten wat met die kinderen die ze één keer in de twee weken te zien krijgen. Het circus is dan een geweldige uitkomst.

"Vaak geven ze hen dan én een suikerspin én een zuurstok én ook nog een frisdrank. Dan hebben ze weer aan de vaderlijke plicht voldaan. Handige kinderen komen twee keer. Met hun vader én hun moeder."

Jofri: "Wij brengen een moderne, theaterachtige voorstelling. Met een hoog tempo."

Maurice: "En we hebben een boodschap: we willen mensen bij elkaar brengen. Aan het begin van de voorstelling zeg ik : 'Vanmiddag brengen wij u het licht'. Dan worden twee verlichte ballen op mijn open handen gelegd en zeg ik: 'Ik hoop dat als u straks naar huis gaat het licht in uw harten is neergedaald.' Ik krijg er applaus voor. Mooi toch?"

Jofri: "Het is bijna een kerk."

Maurice: "Ik ben katholiek van huis uit. Vroeger waren bij ons de zondagen doordesemd van saaiheid. Je moest naar de kerk. Je moest die broek aan die een beetje prikkelde, die niet lekker zat en voor de rest was er die dag niets te doen. Toen ik eind jaren vijftig opgroeide waren er nog geen rommelmarkten of andere leuke dingen. Een processie was voor ons een traktatie. Met baldakijnen, een monstrans en mooi geklede acolieten. Dat was wel wat. Tegenwoordig ga ik nooit meer naar de kerk en is het elke zondag feest."

Jofri: "Ik geloof wel dat er 'iets' is, maar ik plak daar niet het labeltje God op."

Maurice: "Een circus heeft wel iets van een kerkdienst. Je bent samen iets aan het celebreren, aan het vieren. De artiest kan het niet alleen. Je hebt het publiek nodig."

Jofri: "Om kwart voor zes zijn we klaar met spelen. Zondagavond is voor ons: razendsnel de tent afbreken en twee keer op en neer rijden naar de volgende locatie. In een keer redden we het niet. Dan mogen we blij zijn als we rond half twaalf warm kunnen eten en dan zo snel mogelijk naar bed."

Maurice: "Mij overvalt op zo'n zondagavond nog wel eens een gevoel van weemoed. Ik zou dan best wel in mijn warme huiskamer naar de tv willen kijken in plaats van in mijn oude kleren op een drassig grasveldje een tent opzetten. Maar als ik eenmaal op die bank zit, dan wil ik ook wel weer naar het circus."

Jofri: "Circus is een verslaving, een manier van leven. Ik moet er niet aan denken om een normaal leven te hebben met een gewone baan, een stenen huis en elke zondag vrij."

Maurice: "Op zondag moet je niet vrij zijn."

Tekst Stijn Fens

Foto's Werry Crone

Wie zijn Maurice Veldkamp en Jofri?
Maurice Veldkamp (58) is directeur van het Magic Circus. Hij woont in Amsterdam samen met Els Vogel. Maurice heeft twee kinderen.

Jofri (34) is clown. Eigenlijk heet hij Patrick Boekschoten. Hij woont met zijn vrouw Brenda Buijs en de honden Cookie en Noodles in een woontrailer naast het Magic Circus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden