Recensie

Op zoek naar zijn vriend

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Roerende novelle van Zweedse schrijver en illustrator Jakob Wegelius uit 1999 nu vertaald.

Bas Maliepaard

Als jongleur op een eenwieler verdient Halidon - klein, onzeker en niet moeders mooiste - geld op de markt. Na het werk gaat hij altijd snel naar huis, waar zijn vriend, de kapitein, op hem wacht. Maar op de avond waarop deze ontroerende, sprookjesachtige novelle begint, treft hij hem niet thuis. Halidon trekt op zijn eenwieler de stad in om hem te zoeken. De kapitein, die graag droomt over verre oorden, zal hem toch niet zomaar hebben achtergelaten?

De Zweedse schrijver en illustrator Jakob Wegelius werkt dit kleine gegeven knap uit tot een gevoelig en toch ook avontuurlijk verhaal over verlatingsangst en vriendschap, sfeervol geïllustreerd met gearceerde zwart-wit-tekeningen.

Wonderlijk, dat dit boek uit 1999 nooit eerder in het Nederlands is vertaald. In eigen land is Wegelius al sinds de jaren negentig een gekend en bekroond kinderboekenmaker, terwijl zijn eerste titels in ons taalgebied pas onlangs verschenen: de graphic novel ‘De legende van Sally Jones’, gevolgd door ‘Moordaap’.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Jakob Wegelius - Op zoek naar de kapitein Beeld RV
Jakob Wegelius - Op zoek naar de kapiteinBeeld RV

Buitenbeentje

Wat Halidons relatie tot de kapitein is, wordt gaandeweg duidelijker, al leer je de kapitein niet kennen. Het draait om wat hij voor Halidon betekent. Ooit ontmoetten ze elkaar in het theater van de kapitein, onder wiens vleugels het mensenschuwe buitenbeentje Halidon opbloeide. Daarom is hij ook nadat de voormalige zeeman het theater vaarwel zei, bij hem gebleven.

De kapitein is een mentor, een vaderfiguur, blijkt uit dit soort treffende zinnen: “Halidon herinnerde zich bijna alles wat de kapitein hem had verteld sinds de dag dat ze elkaar hadden ontmoet. Niet omdat hij er zijn best voor deed, het was gewoon zo.”

Tijdens zijn zoektocht wordt Halidon ongevraagd geholpen door een pratend zwerfhondje. Een geslaagde spiegeling in het verhaal: de hond is net als Halidon een verschoppeling en hunkert naar vriendschap, zoals hij voelbaar verlangt naar bevestiging van de kapitein. Het is bovendien een vermakelijk personage, omdat hij overenthousiast zijn best doet om Halidon voor zich te winnen. Samen trotseren ze de unheimische winternacht, een agent en de griezelige hondenvanger Hinkeman.

Een suikerzoete hereniging met de kapitein komt er niet, maar wel een sterk, hartverwarmend slot, waarin zowel de verlangens van Halidon als de hond worden beantwoord.

Jakob Wegelius - Op zoek naar de kapitein
Vert. Sophie Kuiper
Clavis; 111 blz. €15,95
Vanaf 10 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden