Op zoek naar wijn met de ANWB

Een reisje langs wat wijngaarden is een van de leukste bezigheden tijdens een vakantie in een Europees wijnland. Zelf proeven bij de boer geeft wijn drinken een extra dimensie. Zolang de kinderen niet te veel gaan zeuren is het de moeite waard hier of daar wat flesjes te kopen. Enige probleem is altijd een goede boer te vinden, want je voelt je al snel verplicht wat flesjes aan te schaffen.

Al aardig wat gidsen proberen de wijndrinker op dit punt van advies te dienen. En nu werpt ook de ANWB, onze nationale wegwijzer, zich in de strijd. Met vertalingen uit de serie 'Oz Clarke's Wine Companion'. Niet dat Oz Clarke, de bekende Engelse wijnschrijver en -proever voor het BBC-programma 'Food and Drink', veel met deze boeken te maken heeft. Van de twee uitgekomen gidsen is die over de Elzas & Champagne geschreven door de in Parijs woonachtige Engelse journalist David Cobbold en het deeltje over de Bourgogne (Bourgondië volgens het omslag) door Bourgogne-kenner Clive Coates. Op de keuze van deze twee auteurs valt weinig af te dingen, des te meer op de vertaling. Met name wijntermen en streeknamen zijn soms op een nogal vreemde en houterige manier vertaald (bijvoorbeeld Zuidelijk Elzas i.p.v. Zuidelijke Elzas). Gelukkig doet dit aan de routebeschrijvingen - en daar bestaan de boekjes in essentie uit - weinig af. De routebeschrijvingen zijn vrij gedetailleerd van karakter, en zo op het oog goed te volgen. Ze gaan vrij ver, zo van: ,,Kijk bij dit kruispunt goed uit, want het is nogal gevaarlijk''. Erg vriendelijk allemaal. Maar voor wie geen zin heeft dit soort routes te volgen, zijn deze boekjes niet zo nuttig. Temeer daar de 'luxe panoramakaart', zoals die op het omslag staat aangekondigd, draken van kaarten zijn voor een automobilist. Ze zijn afkomstig uit de fraaie wijnatlas van Oz Clarke, maar meer dan een panoramisch overzicht van de streek geven ze niet. Nee, dan dat oude oranje routeboekje van de ANWB, dat we vroeger op schoot hadden, daarmee kon je de weg pas mooi vinden.

De uitvoering van de boekjes is verzorgd, hoewel de vermelding achterin van de producenten van de Elzas en de Champagne, door elkaar heen, niet zo handig is. Het is wel te snappen welke producent in de Champagne dan wel de Elzas zit, maar je ziet het niet in één oogopslag. In hetzelfde deeltje is ook de tekst van de boeren verschoven ten opzichte van de bijbehorende etiketten, en dat oogt slordig. Inhoudelijk gezien valt er gelukkig weinig af te dingen op de aanbevolen producenten. Beide schrijvers zijn goed ingevoerd in de materie, en weten duidelijk waar de beste wijnen te halen vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden