Column

Op zoek naar studenten die superwezens worden

null Beeld anp
Beeld anp

We doen het elk jaar, Mo 'De TORCHMeister' (zo noem ik hem), galeriehouder van TORCHGallery in Amsterdam en ik: nieuw talent scouten op afstudeerexposities van kunstacademies. Het is een lastige wereld, de kunstwereld. En met de markt, zeker in Nederland, gaat het al een aantal jaar moeizaam. Mo redt het wel met de galerie, die komend jaar al dertig jaar bestaat, maar velen gaan kopje onder in deze tijden.

Tinkebell

Hij werkt samen met een fantastisch iemand: Emiel, die, en ik begrijp niet hoe hij het doet, álle kunstacademiestudenten en hun werk kent. En dan bedoel ik niet de afstudeerders, nee, ik bedoel iedereen die aan een academie in Nederland studeert. En dat is ontzettend belangrijk, want iedereen vist in dezelfde vijver naar een soort onbekend superwezen. Een superwezen dat er mogelijk nog uitziet als een 'gewone kunstacademiestudent', maar zich straks zal ontwikkelen tot iets wat nu nog niet bestaat.

Ik heb me laten vertellen dat het verschil tussen nu en pak 'm beet tien jaar geleden is dat om niets mis te lopen, afstudeerders al direct geclaimd worden. Voor de zekerheid, zodat áls het iets wordt, de kunstenaar in ieder geval al 'in bezit van' is.

Imitatieschilderijen
Vroeger was dat dus anders, toen moest je je eerst een aantal jaren bewijzen vóór een galerie interesse toonde. Het gevolg is, vind ik, een beetje een geforceerde boel. Gelukkig doet Mo er niet zo aan mee en is TORCH een galerie die jonge kunstenaars eerst een tijdje volgt en laat groeien (rijpen). Soms zie je dat afstudeerders ineens zo snel worden gelanceerd dat ze zelf geen idee hebben wat er gebeurt en dat is vooral zonde van werk dat, als het de tijd krijgt, veel beter kan worden.

Dit jaar had ik geen tijd om veel exposities te bezoeken, maar er was er één die ik niet wilde missen: de KABK in Den Haag. Meestal de academie met de beste studenten (vind ik) en dit jaar overtrof de voorgaande jaren met stip. Ik zag schilderijen, foto's en sculpturen waarvan ik denk dat ze direct mee kunnen naar een kunstbeurs (wat niet heel erg vaak voorkomt!) en ik was enorm gecharmeerd van het werk van een jong meisje (Steef Crombach, 22) waaraan ik in eerste instantie voorbijliep, tot mijn oog viel op een serie 'Bob Ross - iedereen kan schilderen - imitatieschilderijen' die onderdeel waren van haar installatie, met verwijzingen naar allerlei kunstvormen. Ik vond haar typisch zo iemand die je de komende tien jaar wilt volgen, omdat wat ze op haar afstuderen liet zien schijnbaar per ongeluk een juiste snaar raakte en hierna ook weer alle kanten op kan gaan.

Mede-scouts
Ik word daar nieuwsgierig van en daar word ik weer blij van en eigenlijk is dát het allerleukste van een bezoek aan afstudeerexposities op kunstacademies.

Jammer altijd dat er zo weinig 'gewone' mensen komen kijken. Wie ik tegenkom, dat zijn de mede-scouts (vakmensen op zoek naar nieuw talent), een enkele journalist en ouders van studenten.

Terwijl voor wie het leuk vindt om kunst te kijken, jonge kunstenaars te ontmoeten en ook voor wie graag voor weinig geld kunst wil kopen (!) deze exposities fantastisch zijn. De toegang is gratis, het is open voor iedereen en bij deze míjn tip van de dag. De KABK-tentoonstelling loopt nog t/m donderdagavond.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden