Op zoek naar schaarse gasten in het luchtruim

Hij zit er weer op, de EuroBirdwatch. Honderden vogelaars gingen dit weekeinde op een telpost staan om de vogeltrek te registreren. Of om, zoals de echte liefhebbers het noemen, trek te tellen.

Guus van Duin

Nederland was een van de 34 landen waar gericht naar langsvliegende vogels werd gekeken. De telling was georganiseerd door BirdLife International, waartoe ook Vogelbescherming Nederland behoort. Ondanks het feit dat het weer niet overal meezat, werd er voldoende leuks gezien. De top 10 werd zoals eigenlijk altijd aangevoerd door de spreeuw met 166850 exemplaren. De kievit was een goede tweede. Ietwat tegenvallend voor deze tijd van het jaar was het aantal graspiepers (vrij kleine, slanke zangvogels). Ook koperwieken (een soort lijster), die zich in deze tijd als een deken vanuit Noord-Europa over ons land uitrollen, waren nog elders; de soort ontbreekt in de top 10.

De posten zagen samen ruim 330000 vogels langskomen. Het aantal verschillende soorten bedroeg 194. Daar zaten ook de nodige schaarse gasten bij, zoals meer dan 80 grote zilverreigers, twee kwakken (ook een reiger), visarenden en zwarte mezen. Van de laatste soort begon een paar weken geleden een invasie in ons land. Op verschillende plaatsen werden meer dan 1000 van deze opdondertjes op een ochtend gezien. Ze zijn nog kleiner dan een pimpelmees en bewegen zich als vrijwel staartloze helikoptertjes tziepend door het luchtruim. Waarschijnlijk ligt hun oorsprong in Midden-Europa en is het uitzwermen naar ons land een gevolg van een goed broedseizoen.

Wie het verloop van de vogeltrek van dag tot dag wil volgen, zou eens een bezoek moeten brengen aan www.trektellen.nl. Op deze site leveren telposten hun gegevens aan, sommige dagelijks. Er valt precies te zien waar wat door wie en wanneer gezien werd. Met een paar simpele handelingen zijn de leukste grafieken te fabriceren. Ook de records zijn per telpost na te zien. Overigens maken de vaak prachtige namen van de telposten een bezoek al zonder meer waard. Wat te denken van De Puinhoop, Oelemars, De Bloedberg, Bokkedoorns en Brobbelbies (Noord én Zuid).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden