Op zoek naar nieuw bobtalent

Interview Bondsvoorzitter Geraedts: Focus lag te veel op medaille bij Winterspelen

ELINE VAN SUCHTELEN

Nu toppiloten Esmé Kamphuis en Edwin van Calker zijn gestopt met bobsleeën, zoekt de bond naar nieuw talent. De 25ste en 16de plek van Jurriaan Wesselink en Marije van Huigenbosch op de WK van vorig weekeinde in Winterberg is een acceptabel begin voor twee debuterende atleten, maar het moet beter in de toekomst. Vier zaken waar de nieuwe bondsvoorzitter Gawein Geraedts zich mee gaat bezighouden.

undefined

Nieuw talent

"Bij het vorige bondsbestuur lag de focus met name op de Olympische Winterspelen van Sotsji. NOC-NSF wilde heel graag een medaille zien, dus het programma draaide met name om de Spelen. Daar heeft de aanwas van nieuw talent onder geleden. We hebben nu een getalenteerde slee bij de vrouwen en één bij de mannen die leuk meedraaien. Maar we moeten scouts hebben die nieuw talent zoeken, bijvoorbeeld bij atletiekverenigingen. We hebben nu een kerstboom met een dunne piek, en nauwelijks takken eronder. Dat moeten we zien te veranderen. Volgens mij heb je als bond alleen bestaansrecht als je je ook met de aanwas van nieuw talent bezighoudt. We moeten iets opbouwen dat voor stabiliteit zorgt op de langere termijn."

undefined

Trainingsplek

"In deze sport gaat veel geld zitten in reis en verblijf naar trainingslocaties. Winterberg is dichtbij, maar heel duur. Misschien is het wel slimmer om in het begin van het seizoen drie weken in Noord-Amerika te trainen waar het veel goedkoper is. Je bent dan wel minimaal achthonderd euro kwijt voor een vliegticket, maar het kan in verhouding voordeliger zijn. Het lijkt mij ook wel wat om ons aan te sluiten bij andere kleine landen in deze sport. Als je de begeleiding samen deelt, wordt het ook weer goedkoper. En je kunt van elkaar leren."

undefined

Coaches

"Voor de WK hebben we Esmé (Kamphuis, red.) en Edwin (Van Calker, red.) gevraagd om te helpen in de begeleiding. Dat deden ze vrijwillig, wij hebben geen geld om ze te betalen. Dat moet natuurlijk anders. We kunnen deze hulp niet van ze blijven verlangen. Dat is niet fair.

Het hele bestuur van de bond zet zich in zonder er iets voor terug te vragen. Ik werk zelf bijna zestig tot zeventig uur per week en doe dit er nog naast. Ik kon de bond niet laten doodbloeden toen de vorige voorzitter, Frans Bakker, na veel gedoe werd weggestemd. Jonge talenten verdienen beter."

undefined

Sponsor

"We hebben een goede sponsor nodig. Doorstroom van talent, trainingslocaties, coaches. Het zijn behoorlijke kostenposten. Alleen het materiaal kost al een vermogen. Een bobslee is echt prijzig. Met een aardige bob van vijf jaar oud kun je nog wel leuk meedraaien in de top- twintig. Als je in de topvijf wil komen, moet je precies op het juiste moment met een nieuwe bob komen. Dat moet een topding zijn.

NOC-NSF heeft de subsidiekraan voor bobsleeën dichtgedraaid. Er zijn wel kleine potjes, maar het grootste gedeelte van de steun zijn we kwijtgeraakt. We zijn nu in gesprek met een aantal partijen. Misschien kunnen de atleten zelf ook iets betekenen, bijvoorbeeld met crowdfunding, zodat ze een tijdje mee kunnen trainen bij een ploeg."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden