BoekrecensieJeugdboek

Op zoek naar je ware ik

null Beeld
Beeld

‘Op het oog is Gioia iemand die je wil ontlopen. Iemand die het zonder reden met de hele wereld aan de stok lijkt te hebben”, karakteriseert debutant Enrico Galiano de hoofdpersoon van zijn intelligente jongerenroman. Gioia (17), bijnaam Neverajoy omdat ze zo vreugdeloos lijkt, schrijft elke dag een dichtregel van Rilke op haar arm, luistert Pink Floyd en heeft een denkbeeldige vriendin, met wie ze spitsvondige gesprekken voert. Haar lievelingsvloek: shitplaneet.

Toch sluit je die wat stugge tiener onmiddellijk in je hart, dankzij haar oorspronkelijkheid en hevige gevoelsleven. Met leeftijdsgenoten praat ze zelden, omdat ze ‘ziet en voelt dat ze allemaal beter zijn dan ze zich voordoen’.

Ze laten hun ware ik thuis, uit angst dat iemand hen werkelijk ziet, denkt Gioia. En dat maakt écht contact, begrijpen wat er in een ander omgaat, onmogelijk. Een kernthema dat Galiano ook origineel verbeeldt in Gioia’s fascinatie voor onvertaalbare woorden, zoals het Ierse neach-gaoil, een persoon die in je hart woont.

Losse scherven

Als Gioia laat op een avond wegrent van haar onverkwikkelijke thuissituatie, ontmoet ze op een verlaten terras Lo. Hun gesprekken zijn met­een wel érg gevat, maar Galiano beschrijft de impact van hun opkomende verliefdheid tintelend. Hun eerste omhelzing voelt alsof ‘de losse scherven waaruit je bestond een geheel beginnen te vormen’ en het lijkt of de jongen Gioia in contact brengt met dat mooie deel van zichzelf dat niemand, zelfs zij niet, ooit heeft gezien.

Er is nog iemand die de echte Gioia ziet: haar bezielde filosofiedocent Bove, die voor prikkelende inzichten zorgt. In de war van de opgewektheid die Lo in haar wakker heeft gemaakt, vraagt ze haar leraar: “Is het mogelijk iemand in jezelf te voelen die jij niet bent, en op hetzelfde moment te weten dat je diegene die je niet bent, nou ja, toch óók bent?” Waarop Bove vertelt dat de ziel geen solostem is, maar een koor met meer stemmen dan in een afgeladen theater.

Het boek wordt behoorlijk spannend als Lo plotseling verdwijnt. Was hij wel zo oprecht als hij deed voorkomen? Gioia doet een schokken­de ontdekking over hem. Maar ook dat tamelijk bizarre verhaal draait uiteindelijk knap om de volwassenwording, het openbloeien van Gioia.

Oordeel: spitsvondige, knappe ‘young adult’.

Enrico Galiano
De bijzondere woorden van Gioia
Vert. Ada Duker, Henrieke Herber
Luitingh-Sijthoff; 430 blz. € 20,99. Vanaf 15 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt vanaf zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw (die natuurlijk ook door volwassenen mogen worden gelezen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden