Op zoek naar het exotisch reikhalsje in het bos

De kans om dit najaar een houtraketje, gaspeldoornknapzakje of oogstrelend piekhaarkelkje aan te treffen in het bos, is aanzienlijk.

Het lijken namen uit het Sprookjesbos. Maar het zijn nieuwe paddestoelen, zwammen en andere schimmels. Deze week zijn vijfhonderd van die nieuwe fungisoorten in het Nederlands vereeuwigd. Dat duurde even: sommige soorten werden hier vier jaar geleden al ontdekt. Maar omdat er bij de vleet nieuwe schimmels worden gevonden (gemiddeld zeven per maand), laat het bedenken van een naam vaak even op zich wachten.

Die belangrijke taak ligt in handen van een speciale commissie, samengesteld uit vijf schimmeldeskundigen (mycologen) uit Vlaanderen en Nederland. Vorige week gingen zij in conclaaf om de opgelopen achterstand weg te werken. En met succes. Uit de koker van de naamgevingscommissie rolden tot de verbeelding sprekende namen, zoals het kasgeweizwam en het exotisch reikhalsje.

Dat bedenken is nog een aardige klus, zegt Jorinde Nuytinck, commissielid en paddestoelenspecialist bij Naturalis. Zo moet een zwam of paddestoel aan zijn naam te herkennen zijn. En Nederlanders enthousiast maken voor mycologie.

De commissie laat zich inspireren door de geur, kleur, vorm of vindplaats van een schimmel, zegt Nuytinck. Neem de kasgeweizwam. "Die vind je hier alleen in tropische kassen. En hij lijkt ook echt op een gewei." Soms is het ook een kwestie van 'origineel zijn'.

De nieuwe namen zijn voor een groot deel al in het bos te zien. Maar neem dan wel een loep mee. Nuytinck: "Het betreft vooral kleine schimmels. Het ongetrainde oog zal die niet snel vinden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden