Op zoek naar het betaalbare meesterwerk

prijsplafond | Kunst van een paar tientjes tot 6000 euro, inclusief btw. Met mooie kansen, ook voor beginnende kopers.

Betaalbare kunst, daar draait het om op de Affordable Art Fair die vandaag in Amsterdam begint. Maar kan die ook een goede investering zijn? Hoe herken je, met andere woorden, dat ene meesterwerk tussen de stukken die nu een paar tientjes tot maximaal zesduizend euro kosten, maar straks misschien wel het veelvoudige waard zijn?

Het komt voor, dat een dan nog relatief onbekende kunstenaar werk verkoopt op de betaalbare kunstbeurs, en later naam en faam maakt, zegt directrice Kris Clark. Al weet ze niet precies wat dat voor de waarde van de werken betekend heeft. "Jaren geleden was hier bijvoorbeeld al werk van Selwyn Senatori te koop. Nu een bekende naam."

Maar je moet vooral geen kunst op de beurs kopen omdat je denkt dat je daarmee je pensioen veiligstelt, helpt Clark de verzamelaar met eurotekens in de ogen uit de droom.

"Dan kun je net zo goed rommelmarkten in Frankrijk aflopen in de hoop dat je er een Van Gogh ontdekt. Het blijft een gok."

De naam heeft volgens Clark overigens niets te maken met de prijslabels die de Affordable Art Fair hanteert. "Dat wordt vaak onterecht verward met goedkoop. Wij hanteren een prijsplafond van 6000 euro inclusief btw, en het werk moet van nog levende kunstenaars zijn. We kiezen voor variatie. Dat betekent dat er kunst hangt van net afgestudeerde kunstenaars en van namen die al zijn doorgebroken. Zo is er een print in gelimiteerde oplage van Damian Hirst te koop. Hoeveel die precies kost, weet ik niet, de galerie is nog bezig met prijzen. Maar het zal zeker geen 5000 euro zijn."

De Affordable Art Fair, die sinds 2007 jaarlijks in Nederland wordt georganiseerd, wil met het prijsplafond de drempel verlagen voor mensen die voor het eerst kunst kopen. Maar Clark ziet ook genoeg fervente verzamelaars langskomen, die al veel duurdere werken in bezit hebben en hopen dat ene pareltje te ontdekken.

Haar tip bij het kopen: Laat je leiden door je onderbuikgevoel. En vraag je dan af wat het je ervoor over hebt. Dat zal voor iedereen anders zijn, net als dat iedereen een eigen inschatting maakt van wat de aanschaf van een bank of het boeken van een vakantie mag kosten.

Hoewel het vervolgens een gok blijft of het aangeschafte werk het prijskaartje ook waard is, kun je eigenlijk niet missen als je iets kiest wat je raakt, wat je elke dag gelukkig maakt omdat het in je huis hangt, aldus de beursdirectrice.

"En als je dat werk eenmaal hebt gevonden, wil je het toch niet meer verkopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden