Op zoek naar het beste kookboek aller tijden

Vandaag gaat de eerste Kookboekenweek van start. Eetlezen is populair, het aanbod navenant. Maar wat is volgens topkoks van nu de Moeder aller Kookboeken?

Zijn met een Michelinster onderscheiden eetgelegenheid is er zelfs naar vernoemd, dus zo moeilijk vindt chef-kok Thorvald de Winter van restaurant Apicius in Bakkum het niet: "De moeder der kookboeken is het boek 'De re coquinaria' van Apicius, waarschijnlijk het eerste kookboek ooit geschreven."

Het is een boek met een omstreden oorsprong. Marcus Gavius Apicius, die leefde in de tijd van de Romeinse keizer Tiberius, staat te boek als een beruchte smulpaap, al wordt volgens het aan hem gewijde hoofdstuk op Wikipedia door historici ernstig betwijfeld of (alle) recepten in het boek daadwerkelijk van deze Apicius afkomstig zijn.

Vermoedelijk is 'De re coquinaria' een compilatie van nog veel oudere recepten, die door Apicius zijn herschreven. Hoe dan ook is het kookboek van grote invloed op de West-Europese gastronomie.

De Winter lepelt graag nog enkele juweeltjes op: "Voor mij persoonlijk zijn de mooiste kookboeken 'Great Chefs of France' van Anthony Blake en Quentin Crewe en het eerste boek van Michel Bras. Dat is eigenlijk een must voor iedere kok."

Collega-chef Jilt Cazemier van restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren (één Michelinster) gaat voor de recepten van de legendarische Franse chef-kok Auguste Escoffier. "Dat is wat mij betreft hét kookboek dat over smaak gaat en zou de basis van iedere keuken moeten zijn. De combinaties van smaken worden nog steeds toegepast! Al wordt alles nu natuurlijk wel iets moderner gemaakt, omdat de gerechten anders te zwaar worden. Toch blijft een tournedos Rossini ook in deze tijd een prachtige combinatie van smaken", aldus de patron cuisinier.

Sterrenkok Paul Pollux, ten slotte, is het helemaal met Cazemier eens. De chef van restaurant Aubergine in Steijl (ook een ster) laat weten: "De moeder van alle kookboeken vind ik Escoffier, omdat dit de klassieke basis is van onze kookstijl."

Razendpopulair genre heeft nu zijn eigen feestweek, mét bijbehorende prijs

Het Gouden Kookboek

Geen genre zonder prijs in boekenland. In de eerste editie van de Kookboekenweek kent een jury Het Gouden Kookboek 2015 toe aan 'Het beste kookboek van de Lage Landen'. Er zijn drie genomineerden: 'De mijne is de beste' van Filip Jans en Jurgen & Sven Campens (uitgeverij Manteau), 'De nomadische keuken van Raïnaraï' van Laurent Med Khellout (Fontaine Uitgevers) en 'Liever lokaal' van Annette van Ruitenberg, René Zanderink en Elsje Bruijnesteijn (Fontaine Uitgevers).

Sarena bakt het beste

Met haar laatste taart gebaseerd op pistache, walnoot en dadels won gisteren Sarena de finale van het derde seizoen van het populaire Max-televisieprogramma 'Heel Holland Bakt'. De juryvoorzitter stelde al proevend: "Ik kan niet stoppen". Sarena versloeg medefinalisten Martine en Farida. In de eindstrijd kregen de kandidaten drie opdrachten. Een 'macaron-dessert', vier harde mokkagebakjes en tenslotte een '1001 nacht-spektakel'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden