Op zoek naar geen bereik

De VPRO komt met een app die je laat zien op welke plek in de wereld er géén internet is. De programmamakers van 'Tegenlicht' zochten die plaatsen vervolgens op.

Ga in Nederland maar eens op zoek naar een plek waar helemaal geen bereik is voor mobiele telefoons. In de randgebieden van het land is de ontvangst misschien niet al te best, maar dat hangt meestal van de provider af. Op de Veluwe is wel een netwerkvrij strookje te vinden, maar dan moet je wel goed zoeken, ondervond Richard Vijgen. Hij is een van de bedenkers en ontwerpers van 'White Spots', een nieuwe app van de VPRO die je laat zien waar de internetvrije zones op de wereld zijn.

Vijgen wil met de app vooral datgene zichtbaar maken wat we zo vanzelfsprekend achten: een infrastructuur aan telefoonmasten en signalen die continu overal om ons heen is. Beweeg je je smartphone of tablet met White Spots om je heen, dan zie je die netwerken opeens. Daaronder de tekst: 'haal me weg!' Een functie die je naar de dichtstbijzijnde netwerkvrije zone brengt.

Bij de providers zal ongetwijfeld tevredenheid klinken over de goede dekking in Nederland. Toch reageren sommige mensen geschrokken bij het zien van al die netwerken. Alsof een spinneweb ze ingesloten heeft. "Ik heb er zelf niet zozeer een negatieve associatie bij", zegt Vijgen, die zichzelf informatie-ontwerper noemt. "Ik wil het onzichtbare vooral zichtbaar maken, zodat we ons ertoe kunnen verhouden. Nu is de uitbreiding van de netwerken vooral een door geld gedreven keuze. Als je die infrastructuur zichtbaar maakt, dan kun je gaan nadenken: wat vinden we er eigenlijk van?"

De app is niet bedoeld als een soort anti-internetcampagne, vult Bregtje van der Haak, programmamaker van 'VPRO Tegenlicht', aan. "Het is meer bedoeld als zoektocht: stel je voor dat het werkelijkheid wordt dat er straks geen internetvrije zones meer bestaan op de wereld. Wat betekent dat?" Als het aan bedrijven als Google en Facebook ligt, gaan we die kant op. Ze zijn bezig om met drones, dan wel luchtballonnen, mensen in afgelegen gebieden toegang te geven tot het net.

Want wat de kaart met de witte vlekken van de VPRO vooral laat zien, is de ongelijke verdeling in de wereld. In Europa zijn er hier en daar witte vlekjes te zien - vooral als je op de kaart inzoomt zijn ze te onderscheiden. Op het zuidelijk halfrond zijn juist de zwarte, verbonden plekken schaars. "Je ziet dat de netwerken vooral de bestaande infrastructuren van grote wegen, steden en waterwegen volgen", zegt Vijgen. Hij maakte voor de app gebruik van gegevens van providers zelf over hun dekkingsgebied.

Programmamaker Bregtje van der Haak reisde vervolgens af naar de witte plekken op de wereldkaart. Ze sprak er mensen die dolgraag aangesloten willen worden, maar in zo'n dunbevolkt gebied wonen dat ze geen interessante markt zijn voor providers. Daartegenover staan de mensen die juist bewust offline zijn. Omdat ze overgevoelig zeggen te zijn voor de stralingen. Of als een soort tegenbeweging, omdat een gebrek aan intervrije-zones ook een rusteloos gevoel kan veroorzaken. Zo bestaat er een luxehotel in Baden-Baden, Duitsland, dat een 'diepeslaap-arrangement' aanbiedt: kamers voor 400 euro per nacht met muren vol koperen platen en gaas om stralingen buiten te houden.

En zo is het voor de één een luxe om verbinding te kunnen maken met internet en betaalt de ander goud geld om eens een keer offline te zijn. Maar hebben we daarvoor 'white spots' nodig, we kunnen toch ook gewoon onze telefoon uitzetten? "Zeker, je kunt bijvoorbeeld plekken afspreken waar je geen telefoon mee naartoe neemt. De slaapkamer, of de kroeg", zegt Van der Haak. "Maar dan nog zijn de netwerken en de straling wel overal om je heen."

De app White Spots is vanaf morgenavond te downloaden via White-spots.net. Tegenlicht: offline als luxe is op 8 mei te zien om 21.05 uur op NPO2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden