Op zoek naar een strategie tegen IS

De Iraakse premier Al-Abadi (links) in Parijs. Beeld ap
De Iraakse premier Al-Abadi (links) in Parijs.Beeld ap

Hoe stoppen we de opmars van Islamitische Staat? Over die brandende kwestie buigen vertegenwoordigers van de internationale coalitie tegen IS zich vandaag in Parijs. Ghassan Dahhan, buitenlandredacteur van Trouw, legt uit waarom het lastig wordt om een een grote doorbraak te bereiken.

Wie komen er vandaag naar de conferentie?
"In ieder geval de Iraakse premier, Haidar al-Abadi, en verder de ministers van buitenlandse zaken, veiligheidsdiensten en militairen van de coalitie tegen IS, een groep van ongeveer twintig landen. Minister Koenders van buitenlandse zaken is er niet bij, die is met koning Willem-Alexander in Washington."

Wat willen de leden van de coalitie afspreken in Parijs?
"Ze bekijken wat de strategie is, of er überhaupt een strategie is. Want er is nu geen gezamenlijke aanpak, het loopt niet zoals ze willen. Dat blijkt wel uit de inname door IS van de Iraakse stad Ramadi, twee weken geleden."

"De Amerikanen en de Irakezen beschuldigen elkaar van die tegenslag. Volgens de VS hebben de Irakezen niet genoeg gedaan om Ramadi te verdedigen, en daar zit zeker iets in. Maar Bagdad zegt: Jullie hebben ons niet geholpen met luchtsteun, en daar hebben ze ook een punt."

Waarom lukt het niet om IS terug te dringen?
"De Iraakse regering is zwak en de Iraakse strijdkrachten zijn zwak. Het mysterie is dat de Amerikanen ook heel weinig doen. Zo zijn er nu ongeveer 15 aanvallen per dag op IS. In eerdere conflicten, zoals in Afghanistan of de Golfoorlog, waren dat er een paar honderd. En de vraag is of de luchtaanvallen nu doel treffen."

Waarom doen de Amerikanen niet meer?
"IS is geen prioriteit. Dat wordt vaak wel beweerd, maar voor de Amerikanen is dat niet zo. Natuurlijk is IS geen vriend van de VS, maar tegelijkertijd is de strategie: containment, het indammen van de macht van IS. Zolang de dreiging maar binnen bepaalde grenzen blijft."

"Die strategie heeft te maken met de regionale grootmacht Iran. De Iraniërs willen meer doen tegen IS, maar ze hebben een dubbele agenda. Ze willen hun invloed uitbreiden in Irak en de dreiging van IS komt hun daarbij goed uit. Maar de Amerikanen hebben liever een sterk IS dan een door Iran gedomineerd Irak."

"Irak zou wel meer hulp van Iran willen vragen, maar de regering in Bagdad zit in de houdgreep bij de VS. Ook de Arabische landen in de coalitie zijn bezorgd over een grotere rol voor Iran."

Zijn er geen andere opties?
"De Amerikanen houden een troef achter de hand: ze kunnen de soennitische stammen in Irak bewapenen. Die staan vijandig tegenover IS, maar ook tegenover Bagdad. De VS kunnen ook de Koerden meer steun geven, wat zou leiden tot onafhankelijkheid. Met deze opties zouden de VS dus het gezag in Irak verder verzwakken."

Zaterdag in het katern Letter & Geest analyseert Maurice Blessing 'De mystieke aantrekkingskracht van IS'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden