Op zoek naar een schaamhaartje

Iedereen heeft wel een 'Panorama-moment', zei mevrouw de nieuwe hoofdredacteur van Panorama vorige week in 'Stop de Persen'. Ze had nog zoveel andere humbug voor handen (waar ze in de directieburelen van de VNU ongetwijfeld spontaan van moeten ejaculeren), dat ik uit medelijden twee nummers van haar blad heb aangeschaft. Zij zal zeggen dat daarmee haar 'bladenmakersprincipe' is gehonoreerd. Dat heb ik er in zo'n bui wel voor over.

Bovendien wilde ik mijn eigen 'Panorama-moment' wel eens op heterdaad betrappen. Spanning, afwisseling, meer onderwerpen en veel informatie, daar mocht ik van mevrouw Wartenbergh op rekenen. Maar dat is natuurlijk onzin, daar wordt dat blad niet voor gemaakt. Van haar wordt gewoon verwacht dat ze handig weet te manipuleren met bedrukt papier. Elke week de koper er in laten stinken door de cover tot enige en belangrijkste pagina van het blad te verheffen.

Die cover laat zich het best vergelijken met een Prive of Weekend. Centraal staat een aandacht trekkend figuur, liefst een vrouw, als het even kant met pronte borsten of billen. (De recente cover met daarop een tri-atlete met aansprekende en ontblote hammen was de winkel uitgevlogen en het was nog wel een technisch waagstukje, een kwestie van grote durf, zei mevrouw Wartenbergh: want ze fietste het beeld uit! Het moet gezegd, ze kent haar klassieken. Ik kende 'm ook, die van die Amerikaanse bladenmaker die met groot succes een technisch gewaagde plaat van een helemaal blote vrouw in bevallige positie op zijn cover zette. Vloog de winkel uit: ze was zwart).

Daar omheen staan de slogans, die de koper moeten verleiden. Elke week dient het woord SEX genoemd te worden, verder dient het te gaan over misdaad, sensationele geneeskunstige (met het woord medisch krijg je last) ontwikkelingen, schijnbare human interest en sterren. Dus: 'ZES SEX-THERAPIEEN' (gezondheid en sex) of 'IS BERUCHT SEXPALEIS EIGENDOM VAN ZIJN (Heineken) ONTVOERDERS?' (sex en misdaad). Of: 'VERKRACHT . . . En de ellende waarin je dan terechtkomt!' (misdaad en schijn-human interest). Ook: 'VROUWEN VAN 13 Hoe zit het met de kindsterretjes van Hollywood' (beetje sex en sterren).

Tot zover Panorama. Daarna komen allemaal bedrukte pagina's, die slechts een geeuw opwekken. Maar intussen zoek ik mijn Panorama-moment, inmiddels met de loep. Deze week staat er namelijk een aftrekseltje in van een oude Playboy-rubriek met beroemde foto's van paparazzi. Op twee ervan moet je kunnen zien dat Ivana Trump en Farrah Fawcett geen slipje dragen. Daar ergens moet het Panorama-moment liggen: met een vergrootglas op zoek naar een schaamhaartje op een ouwe foto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden