Jonge Theoloog des Vaderlands

Op zoek naar een Jonge Theoloog des Vaderlands: dit zijn de theologen van de toekomst

Wie mag een jaar lang het jonge gezicht zijn van de Nederlandse theologie? De zes kandidaten voor Jonge Theoloog des Vaderlands stellen zich voor.

Mark de Jager (26), studeert en doet onderzoek aan de Protestantse Theologische Universiteit en de Rijksuniversiteit Groningen

Mark de Jager

Waar geloof jij in?

“Ik word nu opgeleid tot dominee in de Protestantse Kerk in Nederland. Ik geloof dat het evangelie vandaag nog steeds relevant is. Het geeft hoop dat we niet ten onder gaan, maar dat er mogelijkheden zijn voor een nieuwe en betere wereld.”

Wat is het belang van theologie in de huidige samenleving?

“Grote vragen, zoals over radicalisering en het goede leven, komen steeds terug in de maatschappij. De theologie heeft 2000 jaren ervaring met het beantwoorden van die vragen en wij kunnen mensen opties aanreiken om die in te vullen.”

Wat kan jij hieraan bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“Omdat ik ook ben opgeleid aan een openbare universiteit ben ik gewend om in gesprek te gaan met niet-christenen en niet-theologen. Ik ben opgegroeid met het beeld van een krimpende kerk. Daardoor denk ik dat ik goed kan laten zien wat onze waarde is, ook als minderheid.”

Welke toekomst zie jij voor theologie weggelegd?

“Ik denk dat het aandeel theologen in Nederland alleen maar afneemt. Daarom is de theologie bezig zich opnieuw uit te vinden. Maar wereldwijd is ze booming, zeker in Afrika, Azië en ­Amerika. Zo komt er steeds meer aandacht voor niet-westerse perspectieven en vragen.”

Robert Jan Nijland-Beltman (32), studeert aan de hogeschool Windesheim

Robert Jan Nijland-Beltman

Waar geloof jij in?

“Ik kom uit een orthodoxe, evangelische kerk, maar werk nu in een meer vrijzinnige. Daardoor ben ik bekend met verschillende verhalen. De bron voor mij is boven alles Jezus. Ik geloof volmondig in zijn herrijzenis en dat hij God op aarde is.”

Wat is het belang van theologie in de huidige samenleving?

“Onze maatschappij is heel gepolariseerd. Boeren en bouwers staan tegenover klimaatactivisten, tegenstanders van Zwarte Piet tegenover blokkeerfriezen. Maar niemand vraagt door naar wat er achter hun verhalen zit. Theologie moet daar een sleutelrol spelen, door te luisteren en te reflecteren.”

Wat kan jij hieraan bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“Ik zou mij meer mengen in het publieke debat en vragen stellen als: wat is de ethiek daarachter? Hoe zijn de machtsverhoudingen? En ik wil meer aandacht besteden aan de verhalen die minder gehoord worden.”

Welke toekomst zie jij voor theologie?

“Ik hoop dat theologie zich meer gaat mengen in het publieke debat. Ze moet kritisch blijven kijken naar de verhalen die verteld worden en zelf verhalen van hoop, verbondenheid en gelijkheid brengen.”

Daan Savert (27), studeert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam

Daan Savert

Waar geloof jij in?

“Ik ben opgegroeid in de evangelische Vergadering van Gelovigen, maar ik zou mezelf op dit moment niet tot een denominatie kunnen rekenen. Het geloof in God en in Jezus is voor mij belangrijk en zinvol. Maar hoe meer ik opensta voor God, hoe mysterieuzer Hij blijkt te zijn.”

Wat is het belang van theologie in de huidige samenleving?

“De maatschappij is de laatste jaren geseculariseerd. Daar ben ik blij mee, want het geeft mensen vrijheid. Maar er is een vacuüm ontstaan. Mensen gaan op zoek naar manieren om die lege ruimte in te vullen, naar zingeving. De theologie kan verhalen aanreiken die daarbij helpen.”

Wat kan jij hieraan bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“Ik wil actief zijn op het snijvlak van spiritualiteit en activisme. Daarom ben ik in een woongroep met ongedocumenteerden gaan wonen, en help ik met geweldloos verzet in Iraaks-Koerdistan voor de organisatie Christian Peacemaker Teams.”

Welke toekomst zie jij voor theologie?

“De theologie moet er rekening mee houden dat ze steeds kleiner wordt. Tegelijkertijd blijft het een relevante discipline, omdat het christelijke verhaal hoop geeft, onrecht aan de kaak stelt en opkomt voor de zwakkeren.”

Andrea Hokse (22), studeert aan Viaa, de voormalig Gereformeerde Hogeschool in Zwolle

Andrea Hokse

Waar geloof jij in?

“Ik kom uit een reformatorische omgeving en ben nu lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Ik geloof dat het verhaal van Jezus goed nieuws betekent voor dit leven en hierna. Hij liet zien hoe het goede te doen, door bijvoorbeeld niet te oordelen.”

Wat is het belang van theologie in de huidige samenleving?

“Theologie moet meer verbinding zoeken met mensen van alledag, om te kijken hoe het geloof praktisch gemaakt kan worden. Ik doe dat zelf het liefst door middel van het contact met mensen, door te coachen en te begeleiden.”

Wat kan jij hieraan bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“Ik zou me hard maken voor plekken waar mensen verbinding kunnen vinden en elkaar verder helpen. Het evangelie gaat niet alleen over zielenheil, maar over van alles. Mensen vragen mij ook hoe ze balans kunnen vinden tussen werk en vrije tijd. Ik wil hierover in gesprek gaan.”

Welke toekomst zie jij voor theologie?

“De kerk heeft niet meer de leidende rol die zij ooit had. Haar nieuwe rol is om meer te coachen en te inspireren. De opdracht is om een brug te slaan naar het werk in de samenleving. Zo was ik zelf actief als jongerenwerker en liep ik mee in de verslavingszorg.”

Quirien Hagens (39), promovendus aan de Universiteit van Tilburg en docent filosofie, levensbeschouwing en cello.

Quirien Hagens

Waar geloof jij in?

“Voor mij is God een persoonlijke, barmhartige God. Ik ben een toegewijde zuster in de Gemeenschap Emmanuel, een nieuwe beweging binnen de rooms-katholieke kerk. Wij zijn lekenzusters, wij wonen en werken in de wereld. We hebben wel de geloftes, waaronder het celibaat, afgelegd.”

Wat is volgens jou het belang van theologie in de huidige samenleving?

“Tegenwoordig heerst het idee dat alles maakbaar is. Als je faalt, is het je eigen schuld. Veel mensen hebben daardoor te maken met keuzestress en burn-outs. Theologie zet daar een houding van ontvankelijkheid tegenover: het besef dat er ook dingen zijn die buiten je macht liggen en dat je al waardevol bent louter vanwege je mens-zijn.”

Wat zou jij hieraan kunnen bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“In de grond van de zaak gaat het niet zozeer om mij of een van de andere kandidaten, maar om deze boodschap van ontvankelijkheid. Die kan de mens, gelovig of niet, openen voor een dieper geluk dat het menselijke overstijgt. Ik kan een bijdrage leveren aan deze vertaalslag van theologie naar het dagelijks leven.”

Wat voor toekomst zie jij voor de theologie weggelegd?

“Theologie moet dienstbaar zijn aan de mens. De ontvankelijkheid is daarbij essentieel: het leven, maar ook het geluk, is te ontvangen.”

Janine Hogendoorn (25), studeert aan de Theologische Universiteit Kampen.

Janine Hogendoorn

Waar geloof jij in?

“Mijn grootste inspiratiebron is Jezus. Ik geloof dat hij naar de aarde kwam om ons te leren over het goede leven. Mijn kerkelijke achtergrond is divers: oorspronkelijk kom ik uit de Nederlandse Hervormde Kerk en ik ben nu lid van de Kerk van de Nazarener. Maar ik identificeer mezelf vooral als christen.”

Wat is het belang van theologie in de huidige samenleving?

“Theologie gaat over de diepere vragen van het leven, zoals: wat is waardevol? En hoe ga je op een goede manier met elkaar om? Die vragen steken bij iedereen vroeg of laat de kop op. Het is de taak van de theologie om deze zoektocht naar het goede leven te ondersteunen, door hierover met elkaar in gesprek te gaan en de verhalen van de Bijbel te vertalen naar huidige kwesties als klimaatverandering.”

Wat zou jij hieraan kunnen bijdragen als Jonge Theoloog des Vaderlands?

“Ik wil zorgen voor meer plekken waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen over die zoektocht. Ik ben jeugdwerker in Amsterdam, en merk dat jongeren veel met prestatiedruk en eenzaamheid te maken hebben.”

Welke toekomst zie jij voor theologie weggelegd?

“Het gaat ons in Nederland steeds meer voor de wind. We hoeven ons minder bezig te houden met overleven en we hebben daardoor steeds meer ruimte voor zingevingsvragen. Er zijn daarom theologen nodig die goed kunnen ­luisteren.”

Stem mee op de kandidaten 

Op zaterdag 16 november wordt tijdens de jaarlijkse Nacht van de Theologie bekendgemaakt wie de titel ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’ mag dragen.

Op nachtvandetheologie.nl kan op de kandidaten gestemd worden. Op basis van die online verkiezing en het oordeel van een vakjury wordt de winnaar bepaald. Tijdens de Nacht van de Theologie, die mede door Trouw wordt georganiseerd, wordt ook bekend wie de nieuwe Theoloog des Vaderlands is en wordt de prijs voor het beste theologische boek van het jaar uitgereikt. Het thema van de avond is Ziel&Zaligheid. Kaarten zijn beschikbaar op de website.

Lees ook:

Wie wordt de jonge Theoloog des Vaderlands?

Vorig jaar werd er voor het eerst een Jonge Theoloog des Vaderlands verkozen. Tijdens de Nacht van de Theologie werd een talentprijs uitgereikt aan een student theologie of een net afgestudeerd theoloog. Zeven universiteiten en hogescholen die de studie theologie aanbieden, hadden een kandidaat voor de nieuwe prijs naar voren geschoven. Wie zijn zij?

Jury nomineert boeken die theologie en actualiteit verbinden

Op de shortlist voor de prijs voor het beste theologische boek staan dit jaar meerdere titels die theologie en grote thema’s in het publieke debat verbinden. Opvallend: behalve ‘Groene theologie’ zijn alle titels verschenen bij KokBoekencentrum Uitgevers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden