Op zoek naar een bijzonder cadeau

Het vinden van originele cadeautjes valt niet altijd mee tegenwoordig. Of je nu in Tilburg of Nijmegen boodschappen doet, de H & M, Blokker en Intertoys zijn overheersend aanwezig in de winkelstraten. Maar misschien valt er toch nog wel iets te ontdekken als je meer naar de periferie van de winkelcentra gaat en belandt in straatjes waar je niet wordt aangelokt door schreeuwerige neon. Zoals in Nijmegen, dat naast de Hema en de V & D ook nog een verrassend aanbod aan winkels blijkt te hebben met bijzondere artikelen die je ergens anders niet zo gauw zult vinden.

In 98 na Christus stichtte keizer Trajanus Nijmegen en we beginnen de wandeling dan ook aan het begin van een van de oudste straten van Nederland, de Lange Hezelstraat. Een van oorsprong Romeinse en later middeleeuwse handelsstraat die rechtstreeks naar de Grote Markt leidt en nog steeds een intact straatprofiel heeft. Een brede straat en alleen bestemd voor voetgangers, zodat je dus gemakkelijk van de ene kant naar de andere kant kunt (s)hoppen. Naast de winkels met feestartikelen en erotiek is er op nr. 76 'Versailles Dranken'. Opvallend zijn hier de talrijke flessen met Angelsaksisch getypografeerde etiketten. Minstens 900 soorten whiskey verkopen ze hier, niet alleen per land maar zelfs per streek of eiland gerangschikt. De echte liefhebber van malt kan hier terecht voor een fles tussen de 20 en 2000 euro. Trots laat de eigenares ons ook haar eigen import van zeldzame malts zien, in flessen met kunstzinnig geschilderde etiketten.

Om in de Schots/Ierse sfeer te blijven word ik naar de overkant verwezen, waar op nr. 81 in een monumentaal pandje 'Vestiti' zit. Ook hier een behulpzame eigenares die van alles kan vertellen over wol en tweed. Naast de klassieke handgeweven jasjes, truien, sjaals en stropdassen verkoopt ze de echte Montcomeryjas met de kenmerkende knopen van bokkenhoorntjes. Nu stop je misschien niet direct een houtjetouwtjejas in een surprise, maar de muffler is wel een tip: een typisch Engels kledingstuk van wol dat tussen een sjaal en gilet inzit.

We gaan naar de overkant, waar Subba op nr. 70 zit. Hier komt een heel ander kleurenpalet je tegemoet. Hardroze, knalgeel, rood en turquoise bepalen hier de sfeer. We hebben dit soort winkels vaker gezien, maar voor vrolijke goedkope huishoudelijke spulletjes als emaille borden uit China of theeglazen uit India blíjft het een ideale winkel om cadeautjes in te slaan.

Echt iets bijzonders vind je eerder bij 'Rob en Elly' op nr. 68. Geen luxueuze inrichting maar simpele tl-verlichting en sinaasappelkistjes, volgestopt met tweedehands cd's en vinyl. 'Saagraph' op nr. 67 is weer iets anders. Met de hand gesneden houten Afrikaanse maskers, beeldjes en muziekinstrumenten en kleinere gebruiksvoorwerpen. Nieuwsgierig maken de smalle schalen die verdeeld zijn in aparte vakjes waarin gedroogde bonen liggen. Het is het 'Owarespel': bij aankoop krijg je er een spelhandleiding bij.

En dan nu tijd voor de kinderen. Achter een van de mooiste puien van Nijmegen zit 'De Engelbewaarder', een verantwoorde speelgoedzaak met voornamelijk houten speelgoed. Gelukkig weten ze ook dat de lievelingskleur van de meeste kinderen roze is en kun je voor 50 eurocent per meter in deze kleur springtouw kopen.

Voor we de Stikke Hezestraat inslaan, gaan we eerst rechtsaf naar de Houtstraat, waar je niet om 'Deja Vu' op nr. 57 heen kunt. Een enorme winkel met hedendaagse meubels van Nederlandse ontwerpers; hier proberen we de tegenwoordig weer hippe zitzak van het merk Fatboy uit. Op de bovenste verdieping zijn er talrijke innovatieve gadgets te vinden zoals het vuurvliegje, een houdertje van staaldraad om een waxinelichtje aan de muur te kunnen ophangen. En dan aan de overkant op nr. 28 de inmiddels beroemde zaak van Truus Stuiver: 'Capello'.

Bijna iedereen die wel eens een hoed nodig heeft gehad voor een gelegenheid, weet dat je hier moet zijn. Nu hebben we dat niet direct nodig, maar het is wel fascinerend om de wiskundig ingenieuze wiskundige hoeden van Eugenie van Oirschot eens van dichtbij te kunnen bekijken. Stuiver kiest met zorg haar collectie uit en is een ware pleitbezorgster van het Nederlandse ontwerp en naast hoeden zijn er ook sjaals van Simone van Eerden en portemonnees en tassen van onder anderen Hester van Eeghen te koop.

We gaan weer terug rechtsaf door de Stikke Hezelstraat, waar ook een paar aardige winkels zitten en steken over naar de Kannenmarkt en gaan bij de Kinderboekenwinkel op nr. 27 naar binnen. Overvolle boekenkasten die op leeftijd zijn gesorteerd. Tot onze verrassing geniet 'Floddertje' van Annie M.G. Schmidt weer aandacht, want ze heeft haar eigen kalender gekregen.

Al vijftig jaar is 'Jopie's Dump' een fenomeen in de Grote straat nr. 13 met allerhande spullen om te overleven -zo maken ze hier nog het metalen identiteitsplaatje. We steken de Markt over richting de Marikenstraat, waar we op een verkleinde versie van de Rotterdamse 'Koopgoot' terechtkomen. Op nr. 73 zit de Finse 'Iittala-shop', de enige winkel in Nederland die allerlei huishoudelijke producten van Scandinavische ontwerpers verkoopt. De glazen vaas met bochten van Alvar Aalto is een markant voorbeeld uit hun aanbod. Aangenaam is dat er bij allerlei artikelen informatie wordt gegeven over de betreffende ontwerpers. Verder rechtdoor richting de Ziekerstraat in en dan de tweede straat rechts, de Van Welderenstraat. Hier houdt het voetgangersgebied op, maar het is toch de moeite waard om door deze straat te lopen met zijn vele soorten boekhandels en de spellenspeciaalzaak 'Moenen & Mariken' op nr. 70. Dit moet het paradijs zijn voor de spelletjes en puzzelliefhebber. Geen computer te zien, alleen maar dozen vol bordspelen, breinbrekers, verzamelkaarten en legpuzzels. Onderin de kelder wordt door menigeen driftig gespeeld en geruild, maar ook op straat wisselen groepjes jongens kaarten uit. Zelfs voor spelletjeshaters als wij is deze winkel een belevenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden