Op zoek naar de veelzijdige meesterspeler Hugo Claus

23.40 uur, België 2

Een jaar geleden, op 19 maart 2008, overleed Hugo Claus. Op de vooravond van de eerste verjaardag van zijn overlijden zendt Canvas de documentaire 'De veelvraat Hugo Claus' uit, over het veelzijdige talent van de Vlaamse grootmeester.

Hugo Claus kon alles. Hij schreef gedichten, romans, verhalen, filmscenario’s en toneelstukken. Daarnaast regisseerde hij films en toneelstukken. Ook als beeldend kunstenaar en vertaler stond hij zijn mannetje.

In de jaren zestig was hij zelfs even modecommentator voor de BRT-televisie. Een liedtekst voor Liesbeth List of voor het Eurovisiesongfestival, teksten voor een stripboek of voor een opera: Claus draaide nergens zijn hand voor om, zelfs niet voor de hoofdrol in een tv-reclamespotje voor kaas. Hugo Claus was dé Belgische mediapersoonlijkheid bij uitstek. In de vele honderden interviews die hij gedurende ruim een halve eeuw gaf, creëerde hij een beeld vol mythes, verdraaiingen en leugens. „De waarheid bestaat maar drie minuten per jaar”, aldus Claus, die zichzelf als een geboren dilettant omschreef: „Beleefd, dus onwaarachtig.”

De documentaire is een zoektocht naar de meesterspeler Claus, zijn veelzijdigheid en zijn ongrijpbaarheid. Met unieke beelden uit de Vlaamse en Nederlandse omroeparchieven, aangevuld met nieuwe interviews met vrienden van de schrijver, zoals. Connie Palmen, Tom Lanoye, Erwin Mortier, Remco Campert en Ellen Vogel.

De Veelvraat Hugo Claus is een documentaire van Tonko Dop van Lagestee Film BV in coproductie met NPS en Canvas. Dop is presentator bij Avro-radioprogramma Opium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden