Op zoek naar aardappel die groeit in zoute aarde

den hoorn – - Negen mannen kijken toe hoe de eerste zoute aardappels in het Texelse Den Hoorn worden gerooid. De aarde wordt van de bos geschud; slechts één bosje krieltjes blijft over. „Dit kan wel eens de toekomst van de landbouw zijn”, zegt de eigenaar van het land, Dirk Lap (71).

Vijftig meter van het aardappelveld maken honderden grote sternen een prachtig kabaal in een meertje. Op het veld zelf is een wetenschappelijk experiment bezig. Al maanden probeert Arjen de Vos, promovendus zilte landbouw aan de VU in Amsterdam, een oplossing te vinden voor het probleem dat verzilting van landbouwgrond met zich meebrengt.

Wereldwijd is er volgens De Vos 1,5 miljard hectare zilte grond. „Dat is 250 keer Nederland. Ook ons land heeft er last van. Het is nog niet gelukt om een plant te ontwikkelen die op zoute grond wil groeien’’, vertelt de onderzoeker, terwijl naast hem de ene na de andere knol in een kistje rolt.

Texel is een geschikte plek voor het project, volgens Marc van Rijsselberghe. Hij pacht het land van Dirk Lap. „Het is hier sowieso al zout; de sloten zijn even zout als de Waddenzee.’’ Dat water komt gewoon onder de dijken door, vertelt hij.

De proef op het veld is een vervolg van een test in de kas. Vijf aardappelrassen zijn in verschillende rijen gezet. Elke rij krijgt een eigen behandeling. De één wordt met zoet water besproeid, de ander met lichtzout water en de derde met zout water. Om ervoor te zorgen dat het zoete regenwater niet te veel invloed krijgt, worden de planten in de ’zoute’ rijen elk uur besproeid.

Al snel wordt duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen de gerooide aardappels. Onder de eerste plant kwamen slechts enkele krieltjes tevoorschijn, een paar meter verder zijn flinke knollen gegroeid. Ook bovengronds zijn verschillen te zien. Waar één plant het niet overleefd lijkt te hebben – slechts een paar bruine sprietjes steken uit de grond – vertoont de plant ernaast stevige groene stengels. De Vos knipt overal een monster vanaf. „Dat gaat mee naar het lab.’’

Na het rooiwerk kunnen de aardappels worden geproefd. In een opgeknapte schapenschuur worden ze gekookt, zonder toegevoegd zout. Aardappelkweker Peter Keijzer doorstaat de blinde test. De aardappel uit zilte grond smaakt inderdaad zouter. Pas als in september alle testresultaten binnen zijn, kan worden vastgesteld of er aardappelrassen zijn die groeien in zilte grond. Marc van Rijsselberghe heeft al plannen als het experiment geslaagd blijkt. „Dan kunnen we de gewassen exporteren naar gebieden met voedselschaarste. Bijvoorbeeld naar plekken waar de woestijn steeds verder oprukt. Ook daar hebben mensen veel last van zilte grond. Deze teelt kan de wereld misschien redden.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden