'Op zinkende Titanic overwonnen christelijke waarden Darwiniaanse doctrine'

Grafstenen voor de omgekomen slachtoffers van de scheepsramp met de Titanic, precies 100 jaar geleden.Beeld reuters

Een klassenstrijd aan boord van de Titanic waardoor er veel meer slachtoffers vielen onder de armen, vrouwen en kinderen? James Cameron die in 1997 de film Titanic regisseerde zit er volledig naast, denkt een christelijke geloofsgemeenschap in Texas.

Cameron onteert de dappere mannen die hun leven gaven voor vrouwen en kinderen, zegt het Vision Forum Ministries. In werkelijkheid werd aan boord van het schip 'de Darwiniaanse opvatting van survival of the fittest verworpen ten gunste van de christelijke doctrine dat de sterken zich opofferen voor de zwakken'.

Tegelijk met het verschijnen van Camerons film over de Titanic richtte Doug Philips van het Vision Forum de 'Christian Boys' and Men's Titanic Society' op. De leden van deze vereniging komen elk jaar samen om de 'mannelijke ridderlijkheid' te eren die werd getoond toen het schip naar de bodem zonk.

Volgens Vision Forum schetst Cameron een vals beeld van een Marxistische strijd aan boord van de Titanic. Dat de rijken zichzelf in veiligheid brachten ten koste van de armen, noemt de organisatie 'historische nonsens'.

Cijfers kunnen dat volgens de christelijke groepering aantonen. Van de 706 overlevenden behoorden er 202 tot de eerste klas en bijna net zoveel, 174, tot de derde klasse. Van de bemanning overleefden 212 personen de ramp.

Vision Forum verwijst naar cijfers van Lee Meredith, de schrijver van '1912 feiten over de Titanic'. De Titanic Historical Society komt met andere cijfers. Volgens de organisatie die waakt over de geschiedenis van het rampschip, wist 52 procent van de eerste en tweede klas passagiers het vege lijf te redden. Van de passagiers in de derde klas overleefde slechts 26 procent de ramp.

Vrouwen en kinderen uit de eerste en tweede klas hadden een goede kans op redding; 94 procent wist te ontkomen. Bij vrouwen en kinderen uit de derde klas lag dat percentage veel lager; 47 procent.

De ramp in 1912 maakte veel meer slachtoffers onder mannen dan onder vrouwen. Slechts 20 procent van de mannelijke opvarenden werd gered uit het koude water. Hetzelfde gold voor iets meer dan de helft van de kinderen (52 procent) en 74 procent van de vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden