Op zee kunnen mannen ook van de vrouwen leren

zeezeilen | Aan de Volvo Ocean Race doen volgend jaar gemengde teams mee. De Nederlandse Carolijn Brouwer hoopt op een plek tussen ervaren zeezeilers.

Met de beste zeezeilers ter wereld aan de whiskey en sigaren bij de gevreesde Kaap Hoorn, één van de gevaarlijkste plekken op zee om in de buurt te komen. Het ritueel waarbij zeelieden traditiegetrouw een deel van de drank overboord gooien ter nagedachtenis aan omgekomen makkers wil Carolijn Brouwer graag nog een keer meemaken. Zeker nu de organisatie van de Volvo Ocean Race heeft besloten om met gemengde teams, mannen én vrouwen dus, mee te doen.

Daardoor kan Brouwer, die vorig jaar op de vrouwenboot van Team SCA meezeilde, mogelijk zelfs een gooi doen naar de eindoverwinning. Het is voor haar een kans om te leren van de meest ervaren zeilers ter wereld. "Als iemand als Simeon Tienpont of Bouwe Bekking mij vraagt om mee te gaan, zeg ik daar geen nee tegen. Zij brengen enorm veel ervaring met zich mee."

Met de wijziging in de samenstelling van de boten komen er in de editie die volgend jaar van start gaat waarschijnlijk in veel boten ook vrouwen te zitten. Voorheen bestond een mannenteam uit acht stuks bemanning en de vrouwenploeg uit elf, om de fysieke achterstand die vrouwen hebben te compenseren.

In de race die volgend jaar in Alicante van start gaat, mogen boten met alleen mannen slechts zeven man meenemen. Als die teams besluiten om er vrouwen aan toe te voegen, mogen er twee vrouwen extra mee. Ploegen kunnen ook kiezen voor een boot met zeven vrouwen en twee mannen, vijf vrouwen en vijf mannen of elf vrouwen.

De optie van zeven mannen met twee vrouwen lijkt de meest logische. "Vorige keer werd er met acht mannen gevaren, en die teams hadden vaak al het gevoel dat ze handen tekort kwamen. Met zeven man is het bijna niet te doen, dan kun je er beter twee vrouwen bij nemen."

Brouwer ziet de verandering in de regels als een kans om oceaanzeilen voor vrouwen op de kaart te zetten. Door een gebrek aan ervaring is er nog een groot verschil tussen mannen- en vrouwenteams. "Er hebben ruim honderd vrouwen aan de Volvo Ocean Race meegedaan. Bij de mannen zijn dat er meer dan 2000. Het is logisch dat vrouwen dan een achterstand hebben."

Fysieke kracht

Toch denkt de voormalig olympisch zeilster dat de mannen aan boord ook wat van de vrouwen kunnen leren, in plaats van louter andersom. Vanwege het verschil in fysieke kracht moest het Zweedse Team SCA in de vorige editie creatieve oplossingen bedenken om races te winnen. Timing bleek bij de havenraces essentieel. "Bij bepaalde manoeuvres drukken mannen er gewoon met brute kracht doorheen. Dat kunnen wij niet, dus moeten wij heel erg op timing letten. Dingen precies op het juiste moment doen zodat het minder kracht kost."

Met die tactiek lukte het toch om twee havenraces te winnen. "We hebben daar toch een paar keer iets goeds gedaan waardoor we die sterke mannen voorbleven. Daar zouden zij best iets van kunnen oppikken."

Het enige obstakel om nog een keer mee te doen is haar gezin. Vorige keer reisde haar man en vierjarige zoontje haar achterna om samen tijd door te brengen in de havens tijdens de tussenstops. Nu gaat Kyle naar school waardoor een stukje flexibiliteit is verdwenen. "Het zou mijn hart breken als ik hem hiervoor van school zou moeten halen. Hij doet het hartstikke goed en heeft veel vriendjes."

Brouwer denkt eraan om haar 'gouden' nanny weer in te schakelen. En tijdens de stops man en zoon over te laten vliegen. Want één ding is haar inmiddels duidelijk geworden. Van het oceaanzeilen komt ze nooit meer af. "Als je eenmaal aan de Volvo Ocean Race hebt meegedaan, wil je vaker gaan. Ik denk er nu alweer elke dag aan. Het zit in mijn hart."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden