Op zakelijke markt heeft KPN het lastig

Veel bedrijven stappen over op internetbellen

KPN weet de particuliere consument te bekoren, maar heeft in de zakelijke markt het lek nog niet boven water. De krimp is daar nog niet ten einde en drukt de resultaten. Het telecombedrijf zag de winst afgelopen jaar weliswaar verdubbelen naar 524 miljoen euro, maar dit had vooral te maken met de verkoop van aandelen in Telefonica Deutschland. Los van dit soort eenmalige posten bleef het resultaat vrijwel gelijk.

Het probleem van de zakelijke markt is dat bedrijven massaal hun vaste lijnen opzeggen en overstappen op bellen via internet. KPN-topman Eelco Blok probeert het tij te keren door bedrijven zo veel mogelijk een combinatie van vaste telefonie, mobiele telefonie en internet te verkopen. Het is juist die combinatie waarmee KPN het in de consumentenmarkt goed doet, zoals met de vast-mobiele belbundels.

Blok durfde gisteren nog niet te zeggen wanneer de zakelijke markt weer groei zal vertonen. Het bedrijf wil de kosten verder terugbrengen, vooral door te bezuinigen op ICT. De besparingsdoelstelling gaat daarom omhoog van 400 naar 450 miljoen euro.

Ook nieuwe diensten op de zakelijke markt moeten betere cijfers opleveren. Financieel topman Jan Kees de Jager schetste een toekomst waarin KPN niet per se concurreert met andere clouddiensten of datacenters, maar de systeembeheerder helpt om verschillende diensten te beheren, te beveiligen en toegankelijk te maken. "Wij bouwen als het ware een schil om alles heen."

Blok laat zich niet intimideren door de plannen van Vodafone en Ziggo om de krachten te bundelen. Mocht deze joint-venture er komen, dan ontstaat er krachtige combinatie die net als KPN zowel mobiele telefonie, vaste telefonie, internet en televisie aanbiedt. In reactie op dat nieuws eerder deze week benadrukte Blok dat KPN veel nieuwe particuliere klanten heeft binnengehaald en een hoge klanttevredenheid heeft. "Onze cijfers spreken voor zich."

undefined

Internet der dingen via KPN's LoRa-netwerk

KPN gaat sneller dan gepland het zogeheten LoRa-netwerk landelijk uitrollen. Met dit netwerk kunnen kleine hoeveelheden informatie over grote afstanden worden verstuurd zonder dat het veel energie kost. Denk aan een sensor die het geluid van voorbijrazend verkeer meet en zo weet of het wegdek van een brug nog wel goed genoeg is.

"Via het LoRa-netwerk kan dat op grote afstand in de gaten worden gehouden", zegt KPN-topman Jan Kees de Jager. Het netwerk faciliteert zo het zogenoemde 'internet der dingen', waarbij 'slimme' voorwerpen met elkaar informatie uitwisselen.

LoRa kan ook worden gebruikt in de gezondheidszorg. "Door bijvoorbeeld een kleine sensor op het lichaam van iemand met een hartritmestoornis aan te brengen. Zo kan makkelijk medische data worden uitgelezen, zonder dat iemand langs het ziekenhuis hoeft. Op termijn zal je zelfs zien dat zo'n sensor een hartinfarct signaleert, deze informatie plus locatie doorstuurt, waarna automatisch een ambulance wordt uitgestuurd." Voor de overdracht van grote hoeveelheden data is LoRa niet geschikt; je kunt er geen video mee streamen.

In de lente moet het netwerk in heel Nederland beschikbaar zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden