Bouwsparen

Op z'n Duits sparen voor een eigen huis

null Beeld

Bouwsparen is in Duitsland al jaren een gebruikelijke aanvulling op de hypotheeklening voor het kopen van een huis. Nu willen Duitse banken het ook op de Nederlandse markt invoeren.

In Duitsland is het al jaren een gebruikelijke manier om de aanschaf van een huis te financieren: bouwsparen. Dat houdt in dat jongeren voor een van tevoren vastgesteld rentetarief een bepaald bedrag sparen. Zodra ze dan een huis willen kopen, kunnen ze voor een gekoppelde rente een even hoog bedrag als ze gespaard hebben lenen. Die lening moet sneller worden afgelost dan de hypotheeklening. Daarna sluiten ze alsnog een hypotheek af, maar een aanzienlijk ­lagere hypotheek dan starters nu aangaan.

Duitse banken staan te springen om bouwsparen in Nederland te introduceren, meldde AD deze week. “Het voordeel is vooral dat de hypotheeklasten lager zijn”, zegt ­Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. “Als je een woning koopt, heb je een deel van het bedrag al gespaard.” Ook is het makkelijker instappen in de woningmarkt en het risico kleiner, stelt Boelhouwer. “Als de huisprijzen dalen, is je verlies minder groot, omdat je een minder groot bedrag hoeft af te lossen.”

De Volksbank en de Vereniging ­Eigen Huis zijn aanhangers van het plan. De Volksbank stelt dat het vooral zekerheid biedt voor de starter. De rente ligt vast, die beweegt niet mee met de markt. Huiseigenaren zijn daardoor ook minder kwetsbaar voor economische ontwikkelingen rondom huizenprijzen.

Nadelen van bouwsparen

Er zijn echter ook nadelen aan het bouwsparen. Boelhouwer: “Als je 25 bent, in een dure huurwoning woont en nog een studielening hebt, wordt het natuurlijk lastig om te sparen. Maar de truc is om wat eerder te ­beginnen. In Duitsland zijn het vaak ouders en grootouders die vast wat geld opzij zetten voor (klein)kinderen voor de koop van woning.”

Bouwsparen is voorlopig nog niet mogelijk in Nederland. “Daarvoor moeten de regels rondom hypotheekverstrekking worden aangepast”, vervolgt Boelhouwer. “Die liggen wettelijk vast.” De staatskas zou er ook nog van kunnen profiteren: die is minder kwijt aan hypotheekrenteaftrek, omdat hypotheken lager liggen. “Dat zouden ze kunnen compenseren met fiscale kortingen op bouwspaargeld”, denkt Boelhouwer.

De Nederlandsche Bank (DNB) is niet enthousiast over de fiscale voordelen. “Zulke fiscale subsidies hebben als nadelen dat ze huizenprijzen opdrijven”, zegt woordvoerder Bouke Bergsma. “Daarnaast maken ze hogere belastingen op bijvoorbeeld arbeid nodig, waardoor het belastingstelsel verder compliceert.” Desondanks juicht de DNB de mogelijkheden voor financiering met meer eigen geld toe.

Hoewel de Volksbank voorstander is van het bouwsparen, zijn er nog geen concrete plannen om het in te voeren. “We hebben hier in het verleden gesprekken over gevoerd”, zegt Layana Mokoginta van de Volksbank, “want het kan starters in de toekomst helpen. Maar het moet eerst mogelijk gemaakt worden door de overheid.”

Lees ook:

Starters met een studieschuld zijn kansloos op de huizenmarkt

Wie een flinke studieschuld heeft opgebouwd, komt vaak niet in aanmerking voor een hypotheek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden