Blanks, alias Simon de Wit.

Roaring TwentiesBlanks

Op YouTube heeft hij al succes, maar Blanks (22) heeft grotere plannen

Blanks, alias Simon de Wit.Beeld Patrick Post

Welke jonge kunstenaars bepalen het beeld de komende tien jaar? Trouw tipt 20 twintigers. Vandaag muzikant en YouTuber Blanks, die met zijn indiepop-muziek op weg is naar Madison Square Garden.

Als je Simon de Wit (22), alias Blanks, vraagt wat hij wil worden, dan antwoordt hij resoluut ‘muzikant’. Dat was twee jaar geleden wel anders, toen was het nog ‘YouTuber’. Maar er is in de tussentijd veel gebeurd en nu bouwt hij aan een carrière als zanger en songwriter. Een solide fan-basis heeft hij al: meer dan een miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal ‘Music by Blanks’.

De meeste beginnende muzikanten moeten buffelen voor hun bekendheid. Die gaan van kleine zaaltjes naar iets grotere en hopen ooit met een showcase op Eurosonic Noorderslag te staan. Dat is traditioneel het eerste festival van het jaar en als je je daar weet te handhaven, kan het een geweldige springplank zijn naar de grote podia. Maar liefst drie keer treedt de boomlange Blanks er het komende weekeinde op met zijn band. Dat is best spannend en daarom zijn ze nu in de grote zaal van poppodium Hedon in Zwolle druk bezig de dertien nummers te finetunen.

Even vrolijk en aanstekelijk als zijn muziek is Blanks’ verschijning, met zijn warrige haardos. Hij maakt indiepop, een term die is afgeleid van het Engelse independent, onafhankelijk. En dat klopt, in zijn studio in de garage van zijn ouders in Harkstede bij Groningen bespeelt De Wit zelf alle instrumenten en produceert hij zijn eigen muziek. Sinds kort heeft hij wel een eigen flatje in Groningen, maar de studio mag hij blijven gebruiken mits hij eens per week kookt. “Soms maak ik een Vietnamese Pho, soms een pastaatje”, vertelt De Wit tijdens een pauze in de backstage-kantine. 

Het begon allemaal met een beetje pielen op YouTube, waarop hij al sinds zijn tiende video’s plaatst. Aanvankelijk waren dat leuke vlogjes, maar niets van betekenis. Het nam pas een vlucht, toen hij zijn muzikaliteit ontdekte. Daarmee onderscheidt hij zich ook van de gemiddelde YouTuber. In groep acht kreeg De Wit al eens een beetje gitaarles, maar de echte passie voor muziek kwam rond zijn achttiende. “Toen ben ik er echt ingedoken.” Hij leerde zichzelf alles aan via internet en inmiddels speelt hij gitaar, basgitaar, ukelele, piano, nog wat slagwerk zoals tamboerijn, en hij zingt. “En ik zie mijn computer ook als instrument.” Want handig met computers is hij ook, halverwege vorig jaar rondde hij zijn studie Informatiekunde af met een acht, vertelt hij niet zonder enige trots.

‘Opeens had ik veertig miljoen views’

Ongeveer twee jaar geleden begon hij in die garage bij zijn ouders voor de grap met het maken van covers van populaire nummers van dat moment, die hij in een andere stijl goot. Toen Post Malone en Ariana Grande vorig jaar zijn jaren-tachtig-versies van hun nummers deelden via sociale media en die viraal gingen in Amerika, ontplofte het aantal abonnees op zijn YouTube-kanaal. “Opeens had ik veertig miljoen views, maar dat voelt heel surrealistisch. Zodra je je scherm uitdoet, merk je er niets meer van. Dan zit je nog steeds op je kamertje in Groningen.”

Die zogenaamde ‘Styleswaps’ zijn nog steeds een vast onderdeel op zijn kanaal. Ook populair is de ‘One hour song challenge’, waarbij hij zijn 1,1 miljoen YouTube-fans laat zien hoe hij in een uurtje een Blanks-cover van een bekend nummer maakt. Ook daarbij bespeelt hij alle instrumenten zelf en hij smeedt dat op zijn computer tot een geheel met een nieuw geluid. 

Hoewel hij zijn bekendheid heeft te danken aan deze populaire rubrieken, is dat niet waar zijn hart echt ligt. “Ik maak van iets wat niet van mezelf is, iets dat ook niet echt van mij is.” Het liefst sluit De Wit zich op in zijn studio en maakt hij nieuwe muziek.  “Als ik in die flow kom, ben ik zo drie uur bezig, zonder dat ik het in de gaten heb.” Met die eigen muziek gaat het ook goed: afgelopen vrijdag verscheen zijn nieuwe singel ‘Sweaters’, een vrolijk liedje over lekker thuis hangen op de bank in je oude trui. En in december maakte hij al het themaliedje van 3FM Serious Request: ‘Everything’s Changing’.

Wat De Wit betreft, is dat pas het begin. “Ik wil wel een echte wereldhit en een wereldtour waar Shawn Mendes dan voor ons mag openen.” En over tien jaar? Dan hoopt hij zijn naam echt te hebben gevestigd en te kunnen samenwerken met grote internationale artiesten. “Een plaat opnemen met Benny Blanco, de producer van onder anderen Ed Sheeran, dat lijkt me heel gaaf.”

Contact met de online-fans

Om dat te bereiken moet hij nu eerst bewijzen dat hij het ook live kan. Dat is nog best spannend, want veel podiumervaring heeft hij nog niet. Dus dat staat er de komende tijd eerst op de planning: veel optredens. Niet te grote zalen, maar wel lekker spelen met zijn kersverse band die bestaat uit broer Bram op drums, bassist Ruben en toetsenist Jurgen. Voor De Wit voelt het nu al vertrouwd. “Alsof je muziek maakt met je beste vrienden.” Ze moeten nog groeien en zoeken waar ruimte zit om live een goede show neer te zetten. “Zoals dat vette baslijntje waar Ruben net mee kwam, dat is echt een toevoeging.”

De Wit benadrukt dat hij het contact met zijn online-fans, waarvan 90 procent in het buitenland woont en de meesten in Amerika, ook koestert. “Dat kost veel tijd, maar het mag niet verwateren.” Soms schrijft hij liedjes waarbij zijn Instagram-volgers hem helpen met het maken van keuzes, of ideeën mogen aandragen. Maar hij wil wel de controle houden en zoveel mogelijk dingen zelf doen. Het moet niet te gelikt worden. “Een beetje doe-het-zelf-stijl mag wel, dat is juist goed.”

Maar nu eerst Noorderslag. En daarna gaan ze toeren, in maart door Amerika en in april door Europa. En dan volgen er twee optredens in Paradiso, Amsterdam. Een daarvan is al uitverkocht. En dan?  “Nou, Madison Square Garden in New York lijkt me wel wat”, grinnikt Blanks. “Maar ik zie wel wat er op me afkomt.”

Lees ook:

’s Werelds bekendste YouTuber PewDiePie is uitgeteld: ‘Op YouTube hol je jezelf uit’

PewDiePie is uitgeput en stopt voorlopig met zijn populaire YouTube-kanaal. ‘Een verstandige beslissing’, vindt de Nederlandse muzikant en YouTuber Blanks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden