Op valreep redt Den Haag de vrouwenvakscholen

Van onze correpondent TILBURG - “Een film? Het was echt!” Precies op het moment dat directeur J. Storm van de Annie van Dierenschool in Tilburg aan een KRO-filmploeg bezig was uit te leggen hoe onterecht het was dat de vrouwenvakopleiding door bezuinigingen de deur per 1 juli moest sluiten, werd zij weggeroepen voor een telefoontje. Minister J. Ritzen van onderwijs aan de lijn.

“Hij had gehoord dat ik voor alle vijftig personeelsleden collectief ontslag ging aanvragen en beloofde, samen met minister Melkert van sociale zaken, voor een oplossing te zullen zorgen. Ik kon het niet geloven.”

Dat was donderdagmiddag. Het voortbestaan van de Annie van Dierenschool, waar op jaarbasis 120 allochtone en herintredende vrouwen een cursus volgen, lijkt voorlopig verzekerd. En daarmee kunnen ook de andere acht vrouwenvakscholen, die evenzeer bedreigd worden door bezuinigingen, op steun van Den Haag rekenen.

Voor de Annie van Dierenschool, na Utrecht de op een na oudste vrouwenvakschool van Nederland, kwam die steun werkelijk op de valreep. Na vergeefse protesten had de directie nog deze week voor alle 50 personeelsleden collectief ontslag willen aanvragen. Het wegvallen van de Arbeidsvoorziening (RBA) als financier scheelt de Annie van Dierenschool, op een totaal budget van 3,5 miljoen, jaarlijks 2 miljoen gulden. Pogingen om dat geld ergens anders vandaan te halen, waren mislukt.

Smit: “Er zat niets anders op dan sluiting. En dat zou echt verschrikkelijk zijn geweest. Van onze cursisten heeft 80 procent binnen het halfjaar een betaalde baan. Zoiets wegbezuinigen staat volkomen haaks op wat in Den Haag aan 'werk, werk, werk' met de mond wordt beleden.”

Ook de andere vrouwenvakscholen gaan gebukt onder de bezuinigingen die de Arbeidsvoorziening op scholing van werkzoekenden doorvoert. A. Duin van het Landelijk bureau vrouwenvakscholen in Utrecht, waarschuwt voor de gevolgen. “Vrouwenvakscholen werken voor werkzoekenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren zijn meer dan 11 000 vrouwen opgeleid. Verreweg de meesten vonden snel een baan. Binnenkort komen grote groepen werkzoekende vrouwen extra de arbeidsmarkt op. Vrouwenvakscholen zijn dus juist hard nodig.”

Duin zegt hoop te putten uit wat de Annie van Dierenschool nu overkomt. Begin april vindt verder overleg plaats met minister Melkert.

Directeur Storm van de Annie van Dierenschool heeft de ontslagaanvrage voor de 50 personeelsleden uitgesteld. Volgens haar is het even afwachten wat de toezegging van de minister precies inhoudt. Nadat ze van de eerste verbazing was bekomen liet zij donderdag meteen champagne aanrukken en knalden even later de kurken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden