Op Urk zijn de SGP-mannen nog lang niet op

reportage | Niet alle jonge vrouwen zijn onverdeeld blij met de Vlissingse vrouwelijke kandidaat

Winkelcentrum Urkerhard is tijdens werkdagen het domein van de vrouw, ook deze donderdag. Uit de naastgelegen Rehobothkerk klinkt kinderzang. Scholen beginnen het jaar met een kerkdienst. Op Urk stemde bij de laatste raadsverkiezingen 39 procent SGP. Bij landelijke verkiezingen, als lokale partijen niet meedoen, haalt de SGP dik 50 procent. Heel wat meer dan de 2 procent die de SGP steevast scoort in Vlissingen, de stad waar voor het eerst een vrouw de SGP-kar wil trekken.

"Goed nieuws", zegt mevrouw Kramer vanuit haar scootmobiel. "Schrijf dat maar op." Ze steekt beide duimen omhoog. Ze praat in de winkelstraat met de zussen Van den Berg. Ook die zijn blij met de SGP-kandidatuur van Lilian Janse in Vlissingen.

"Het werd hoog tijd dat vrouwen een rol in de SGP krijgen", zegt de geblondeerde en gebruinde Marjo van den Berg met vuur in de stem. "Meer dan alleen je kruisje zetten tijdens verkiezingen."

Zwaantje ten Napel, een kwieke zestiger, loopt voorbij en hoort deze conversatie. Ja, ook zij vindt het mooi nieuws uit Vlissingen. Nu Urk nog. Maar dat ziet zij niet snel gebeuren. Vooral de oudere generatie houdt het nog tegen. De jonge generatie, fors oververtegenwoordigd op Urk, die wil wel, denkt ze. "Maar ouderen houden vast aan vroeger."

In de vrouwenmodezaak 'Every Woman' staat verkoper Klaas Wouter de Vries niet negatief tegenover vrouwelijke SGP-leden. Hij blijft stug SGP stemmen, of er nu wel of geen vrouwen actief worden. Het nieuws over de Vlissingse SGP-kandidate was hem ontgaan. "En klanten praten er niet over. Als er vrouwen op de lijst komen bij de SGP, zal dat nieuwe kiezers trekken. Andere kiezers zullen dan afhaken."

Maar de ene twintiger blijkt de andere niet. De jonge moeders Tina de Boer en Belinda Post (beiden in een donkerblauwe rok tot de enkels) zijn veel gereserveerder over de SGP-kandidate. Zij begint wel 'te roeren' in de aloude SGP-traditie. Zij zijn niet fel tegen. Ze kunnen over de Vlissingse situatie geen oordeel vellen. Maar dat instituut, dat de SGP zo achter de vodden zit, kom hoe heet het, dat zint hen niet. Zelf zouden ze niet politiek actief worden. Hun mannen zijn de hele week op zee. Wie zou er op de kinderen passen?

"Op Urk zijn er nog genoeg mannen die voor de SGP in de raad willen", stelt De Boer vast. "Hier is een vrouw niet nodig."

Ook Marjo en Annetje van den Berg zouden niet voor de SGP actief worden. Ze lachen. Hun broek en rok zijn toch veel te kort voor de SGP? Maar, besluit Marjo, mocht de SGP Urk toch een vrouw op de lijst zetten, dan hebben ze er een stem bij. "Wat zeg ik? Onze beide stemmen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden