Op twee na grootste azc van Nederland in Geldermalsen

De noodopvanglocatie in Heumensoord, bij Nijmegen. Beeld anp
De noodopvanglocatie in Heumensoord, bij Nijmegen.Beeld anp

Het gemeentebestuur van Geldermalsen zet zich in voor de komst van een groot asielzoekerscentrum naar de Gelderse gemeente. Het college van burgemeester en wethouders ontvouwde de plannen vrijdagavond. Het azc biedt plaats aan 1500 asielzoekers en moet tien jaar blijven staan.

De gemeenteraad moet zich nog definitief uitspreken over de komst van het centrum. Woensdag vergadert de gemeenteraad erover. Een uitgemaakte zaak lijkt het nog niet te zijn. "Het wordt spannend", aldus Frank Broedelet, fractievoorzitter van de VVD in de raad en tegenstander van de komst van een azc met een dergelijke capaciteit, tegen het ANP.

De coalitie lijkt volgens hem niet helemaal eensgezind, maar misschien komt het centrum er door de instemming van een oppositiepartij.

Mocht het centrum er komen, dan wordt het meteen het op twee na grootste azc van Nederland, na die in Ter Apel (1.850 asielzoekers) en Budel-Cranendonck (1.700 asielzoekers). Als alles volgens de plannen van B en W verloopt, kan het centrum in Geldermalsen in juni open. Rond diezelfde tijd gaat de grootste noodopvanglocatie van Nederland, in Heumensoord bij Nijmegen, dicht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden