Op tijd naar bed, en slapen met het raam open, zo gaat Sona fris het eindexamen in

Sona Abhelakh, OS Bijlmer, havo Frans Beeld
Sona Abhelakh, OS Bijlmer, havo Frans

Tijdens de eindexamens, van 9 tot 23 mei, volgt Trouw leerlingen in de Amsterdamse Bijlmer en de Achterhoek. Iedere dag blikken een scholier en een bekende(re) Nederlander terug op hun examen.

Janne Chaudron

Sona Abhelakh: “Het eindexamen ging goed, maar ik vond het best pittige teksten. Eén ging over architectuur en de ander ging over namen van kinderen. We kregen in totaal 25 vragen, waarvan vijftien open. De lastige antwoorden heb ik opgeschreven en die heb ik vergeleken met die van vrienden. Gelukkig kwamen die wel overeen, dus ik hoop dat ik het gehaald heb.

“Ik vind Frans een lastig vak, maar ik heb me goed voorbereid, onder andere door te oefenen met examentrainingen. Ook die bestonden uit teksten. De woordenlijsten met moeilijke woorden hebben me wel geholpen. Sowieso zijn we heel goed begeleid.

“Ik vond het best spannend, maar dit is de tweede keer dat ik het doe. Ik deed hiervoor vmbo-t. Ik heb geen speciale voorbereidingsrituelen. Wel zorg ik dat ik de avond voor het examen niets meer hoef te leren, anders raak ik in de war. En ik ga op tijd naar bed en doe het raam open voor de zuurstof.

“Als ik slaag ga ik naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daar ga ik de opleiding tot theaterdocent volgen.”

Examenvraag

Lees de (sterk ingekorte) tekst en beantwoord de vraag:

On se représente Napoléon toujours avec sa main gauche dans le centre de sa veste... Par ce geste, il se serait assimilé donc à des hommes de pouvoir, qui représentaient sagesse et éducation.

Pourquoi Napoléon portait-il la main dans sa veste?

A pour adoucir la douleur d’estomac dont il souffrait de temps à autre.

B pour se moquer des artistes qui voulaient le représenter.

C pour se comparer aux hommes de l’empire des Romains.

(antwoord c)

‘Ik kneep ’em, want ik had weinig gelezen’

Wilfred de Bruijn, historicus. Parijzenaar en programmamaker. Deed eindexamen in 1992 aan het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.

 Beeld Merlijn Doomernik
Wilfred de Bruijn, historicus. Parijzenaar en programmamaker. Deed eindexamen in 1992 aan het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem.Beeld Merlijn Doomernik

Wilfred de Bruijn: Jazeker, ik herinner me mijn eindexamen Frans nog heel goed. Ik vond het heel spannend. De meesten in mijn eindexamenjaar kozen Duits, ik Frans. Achteraf ben ik daar heel blij mee.

\We hadden een geweldige lerares, een Française, mevrouw Koster: elegant, 1,50 meter lang, hoge hakken, het haar opgestoken. Ik zat op een klein gymnasium in Gorinchem, heel leuk. Er was geen aparte alfa- of bèta-richting, je kon de vakken kiezen die je leuk vond. Van de zeventig eindexamenleerlingen, deden er zeventien eindexamen Frans.

“Wij gingen in de vijfde klas op Rome-reis. Maar in de meidagen vlak voor het eindexamen dachten we: laten we met z’n allen naar Parijs gaan. Ook mevrouw Koster ging mee. Dat was fantastisch, we zaten in een jeugdherberg in het twintigste arrondissement. We beheers-ten het Frans redelijk, maar we konden het niet spreken. Ik weet nog dat een meisje in het Frans om een elastiekje vroeg. Dat ging niet goed, maar het was zo leuk.

“We waren ook best relaxed voor het eindexamen omdat het centraal schriftelijk alleen bestond uit tekstverklaren. Ik fietste daar doorheen, ik had een 9,8. Net geen tien – dan krijg je iets van de Franse ambassadeur.

“De schoolonderzoeken en de literatuurlijst waren een ander verhaal. Ik moest twintig boeken lezen. Ik kneep ‘em enorm, want ik had heel veel niet gelezen. Maar ik had een idee. Ik had vlak voor het eindexamen naar de weersvoorspelling gekeken en had een praatje van vijf minuten voorbereid. Dat werkte. Toen ik aankwam, stelden ze me gerust en vroegen hoe het ging. In het Frans vertelde ik wat ik van tevoren had voorbereid: ‘Het was wel koud, en die mist! Maar het was tegelijkertijd zo mooi.’ Dat vond mevrouw Koster fantastisch.”

Lees meer verhalen, interviews en nieuws over de eindexamens in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden