Op tijd gaan slapen hoeft niet

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Gaan kinderen vaak laat slapen? Voor de schoolse prestaties is het niet goed ze de volgende dag extra vroeg naar bed te sturen.

redactie wetenschap

Dat suggereert het online wetenschappelijk tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health van deze week. Britse gezondheidswetenschappers doen verslag van een onderzoek onder ruim 10.000 ouders. Die werden bevraagd over de doordeweekse bedtijd van hun kinderen op drie momenten: toen deze drie, vijf en zeven jaar oud waren. Op die laatste leeftijd moesten de kinderen testjes maken in lezen, rekenen en ruimtelijk inzicht.

Eén of twee uur verschil in vaste bedtijd bleek niet zoveel uit te maken. Vooral de kinderen die op wisselende momenten gingen slapen, deden het in de testen minder goed dan anderen. Dit verschil bleef aanwezig als de onderzoekers rekening hielden met de sociale achtergrond van de kinderen: een onregelmatige bedtijd komt het meest voor in armere gezinnen.

Voor de ontwikkeling van het kinderbrein is regelmaat blijkbaar belangrijker dan zoveel mogelijk slaap, concluderen de Britten. Vooral een vaste biologische klok is van belang. Kinderen die op alle drie de meetmomenten wisselden van bedtijd, scoorden slechter dan leeftijdgenoten die na een paar jaar alsnog een vaste bedtijd kregen.

Toch lijkt er weinig reden voor ouders om kleuters structureel erg laat naar bed te sturen. Kleuters voor wie half tien al vroeg is, doen het ook minder goed bij schoolse testjes - en dat geldt met name voor meisjes, laat dit onderzoek zien. De Britten vroegen niet hoe laat de kinderen moesten opstaan, dus onbekend is hoe lang ze uiteindelijk sliepen.

Het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (Nin) en de Universiteit Leiden concludeerden vorig jaar in een overzichtsstudie dat korte slaap uiteindelijk de schoolprestaties drukt. Bovendien lopen kinderen daardoor een groter risico op gedragsproblemen. Voor de concentratie van kinderen is goede slaap van minder belang dan voor volwassenen. "Wij vonden ook dat wisselende bedtijden niet gunstig lijken voor het functioneren", zegt Nin-onderzoeker Eus van Someren.

De onderzoekers hadden het vermoeden dat kinderen tegenwoordig laat moeten opblijven op dagen dat hun beide ouders werken: die willen na het eten het gemiste contact inhalen. Dat bleek onder de ondervraagde ouders niet het geval. Mogelijk bewaren ze die momenten voor in het weekeinde, een periode die de Britten niet hebben onderzocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden