Op sociale werkplaats wordt toch bezuinigd

null Beeld

Zou het CDA alsnog met een voorstel komen om de gemeenten honderden miljoenen extra te geven? Even gloorde die hoop gisteren bij de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Kamerlid Mirjam Sterk wilde per se nog voordat de gemeenten vandaag over het bestuursakkoord stemmen, in de Kamer een motie indienen.

redactie politiek

Er kwam niet meer geld. De ultieme pogingen om meer financiële bijstand van het Rijk te krijgen strandden maandag in het torentje van de premier en gisteren in de Kamer. In het torentje kwam Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag nog lobbyen. In de Kamer probeerde de oppositie staatssecretaris Paul de Krom van sociale zaken nog een laatste keer te overreden om de wethouders tegemoet te komen.

Toch denkt CDA'er Sterk dat ze gemeenten voldoende handreikingen heeft gedaan. De strijd gaat uiteindelijk om de vraag of er genoeg geld wordt uitgestrokken voor sociale werkplaatsen zodat gemeenten de lonen kunnen blijven betalen. Over twee jaar wordt dat geëvalueerd, en Sterk legde gisteren vast dat al binnenkort de criteria van zo'n evaluatie moeten worden uitonderhandeld.

"Het gaat in deze discussie niet alleen om de inhoud, maar ook over iets anders", zei Sterk bij het verlaten van de Kamer. Ze wees op de woorden van minister Donner van binnenlandse zaken afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof. Donner zei dat sommige gemeenten om partijpolitieke redenen tegen zijn.

De oppositiepartijen in de Kamer namen daar gisteren afstand van. Ook tal van CDA- en VVD-wethouders denken niet rond te kunnen komen met het toegezegde geld.

Voorstellen van oppositiepartijen om een onafhankelijke scheidsrechter of een commissie van buiten te laten onderzoeken wat gemeenten nu echt kwijt zijn aan sociale werkplaatsen, strandden bij De Krom op verzet. Hij bleef wijzen op de afgesproken bezuinigingen "We hebben een taakstelling en daar kan geen commissie iets aan veranderen."

Over het principe van het bestuursakkoord hebben de verschillende overheden en het kabinet niet eens zo lang onderhandeld. Veel gemeenten willen graag meer taken op zich nemen. Zij voelen zich geroepen om de jeugdzorg van de provincies over te nemen, de arbeidsgehandicapten van het UWV en kinderen die psychiatrische hulp nodig hebben van zorgverzekeraars. Net zo graag willen de provincies alle natuur en ruimtelijke ordeningstaken op zich nemen en spelen de waterschappen graag een grotere rol bij het waterbeheer.

Alleen de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening hebben tot het einde ter discussie gestaan. Met het geld daarvoor denken ze niet uit de voeten te kunnen. Vandaag stelt het VNG-bestuur dan ook voor om over het bestuursakkoord te stemmen zónder het deel over de werkvoorziening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden