Op sociale media keren Turken zich tegen kritiek op opvang in Nederland

Turkse media berichten zonder uitzondering iedere dag over de jongen Yunus (9), die bij een Nederlands lesbisch stel opgroeit. De collectieve hoon aan het adres van Nederland wordt luider en luider. Een tegengeluid in reguliere media is vanwege de lesbische pleegouders ondenkbaar. Maar in sociale media laten Turken wel het achterste van hun tong zien.

Erdal Balci

"Of de pleegouders nu lesbisch zijn of niet, die jongen is tenminste bij een gezin geplaatst. Hier was Yunus aan zijn lot overgelaten en had hij lijm gesnoven op straat", zo reageert iemand op een van de vele berichten over Yunus op internet.

Deze man of vrouw zit er waarschijnlijk niet ver naast. De opvang van probleemkinderen en wezen is in Turkije een reusachtig probleem. De meeste kinderen zonder capabele ouders en veel wezen worden door grootouders of ooms en tantes geadopteerd. Trekt de familie de handen af van deze kinderen, dan moeten ze het zelf zien te redden. Het aantal mensen dat pleegouder wil worden, is verwaarloosbaar klein. Wordt in de westerse wereld 75 procent van de kinderen zonder een thuis door pleeggezinnen opgevangen, in Turkije blijft dat steken bij 2 procent. Turken die geen kinderen kunnen krijgen, hebben niets tegen adoptie; maar pleegkinderen in huis halen van wie de ouders bekend zijn, blijft een vreemd verschijnsel.

Emine Erdogan, de echtgenote van de Turkse premier Tayyip Erdogan, heeft onlangs het initiatief genomen om deze naar schatting 15.000 verlaten of ouderloze kinderen te redden. Zij en de echtgenotes van de 81 gouverneurs in Turkije hebben het project 'De boodschappers van het hart' gestart. Ze organiseren benefietavonden en proberen zo veel mogelijk mensen over te halen pleegouder te worden. Maar vooralsnog zwerven de meeste kinderen nog steeds op straat of verblijven ze in weeshuizen.

Over de omstandigheden daar is weinig bekend. In 2008 had de voormalige Britse hertogin Sarah Ferguson als vrijwilliger voor de verbetering van de situatie van de kinderen meegewerkt aan geheime opnamen in weeshuizen in Ankara en Istanbul. De hertogin filmde met een verborgen camera hoe zwakbegaafde kinderen met lapjes stof de hele dag aan hun bedden vastgebonden leefden en hoe het personeel kinderen sloeg. Na de uitzending van de beelden reageerden de Turken woedend op 'Fergie' en werd zij door een Turkse rechter wegens het schenden van het recht op de 'heimelijkheid van het leven van kinderen' veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar. De Turkse justitie vroeg Groot-Brittannië bovendien om uitlevering van de ex-vrouw van prins Andrew.

Of na de undercoveractie van Ferguson in 2008 veel is veranderd in de kinderopvanghuizen in Turkije, is de vraag. Wel staat vast dat het aantal lijmsnuivende kinderen in de grote steden niet daalt en dat mensen niet in de rij staan voor pleegouderschap.

In Nederland hebben de Turks-Nederlandse PvdA-Kamerleden Kuzu Öztürk Turkse Nederlanders gisteren opgeroepen zich op te geven als pleegouders. "Je kunt gaan demonstreren, maar je kunt ook je verantwoordelijkheid nemen", aldus Kuzu.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden