Op Sint Eustatius wordt men met kerst ouderwets wakker gezongen

Wie in de kerstnacht rustig wil slapen, kan beter niet naar Sint Eustatius gaan. Daar wordt in Oranjestad de traditie van Christmas carols nog in ere gehouden, zodat je er ouderwets kunt worden wakker gezongen.

BIJDRAGEN: JEANNETTE VAN DITZHUIJZEN EN CHRISTEL PIEPER

De Golden Rock Choir, een zanggroep van circa twintig Statianen en één Amerikaanse, gaat in de kerstnacht van 's avonds tien uur tot half vijf in de ochtend zingend van deur tot deur. Wie moe wordt, vertrekt stilletjes naar huis. Voor de groepsgrootte maakt dat weinig uit, want het is normaal dat enkele Statianen bij wie de zanggroep heeft aangebeld, zich bij de zangers voegen. Soms sluiten ze de nachtelijke tocht met wel veertig zangers en zangeressen af; traditioneel gebeurt dit met een bezoek aan de vroege ochtendkerkdienst.

Het zingen van kerstliederen begint al een dag of tien voor kerstmis, wanneer De Golden Rock Choir ergens in Oranjestad de eerste kerstgeluiden laat klinken. Na die dag gaan diverse groepen avond aan avond met Christmas carols langs de huizen. Want de Golden Rock Choir is niet het enige koor. Zo rijdt Ishmel Berkel, die een school leidt voor kinderen met leerproblemen, zijn zingende pupillen met een bus over het eiland. Eventuele donaties gaan naar zijn school. Ook de Golden Rock Choir gebruikt de giften voor een goed doel, in dit geval het bejaardentehuis.

In de dagen voor kerst zingen alle groepen in het ziekenhuis of treden op voor de bejaarden. De Golden Rock Choir is de enige groep die in de kerstnacht optreedt. Muziekinstrumenten worden bij deze traditie, die volgens het Amerikaanse koorlid Laura Piechutzki tot de slaventijd teruggaat, niet gebruikt. Er worden uitsluitend traditionele liederen gezongen.

Het eerste jaar dat Laura meedeed, had zij medelijden met een negentigjarige dame die om drie uur 's nachts uit haar bed werd gezongen. Maar koorleidster Marcella Gibbs verzekerde haar dat de oude mevrouw zou denken dat niemand meer van haar hield, als ze in de kerstnacht niet voor haar kwamen zingen.

Op de andere twee bovenwindse eilanden, Saba en Sint Maarten, bestaat deze traditie niet. Dit jaar werd de Golden Rock Choir voor de tweede maal uitgenodigd om ook de Sabaanse bevolking met het middernachtelijk zingen te verblijden. Op Sint Maarten heeft gezaghebber Richardson de bevolking zelfs via de lokale kranten opgeroepen de Statiaanse traditie over te nemen en dit jaar met kerst oude liederen te gaan zingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden