Op ’Second Life’ is Den Haag hipper dan in het echt

Zondag was het heerlijk weer. Vandaar dat ik me begaf naar de virtuele strandtent van de gemeente Den Haag op de internetsite van ’Second Life’. Misschien dat ik daar wat kan verpozen, zo dacht ik. Ideaal: wel op het strand zitten, maar géén zonnebrandolie smeren. Bovendien kan ik dan zien wat Den Haag allemaal te bieden heeft. Maar helaas, ’Second Life’ was onbereikbaar. Technische storing. Met een klap viel ik terug in het echte leven. In mijn warme studeerkamer.

’Second Life’ is een merkwaardige vermenging van echt en virtueel, van serieus en spel. Serieus is de economie, waar wordt gehandeld met virtueel geld, dat weer kan worden ingewisseld in echt geld. In het echt rijk worden is dus mogelijk. Het bedrijfsleven ruikt een kans. ABN-Amro opende filialen. onder meer om cursussen te geven. Randstad bemiddelt in virtueel personeel. De ondernemingen willen vooral bekend worden bij yuppen, die bij uitstek op ’Second Life’ zitten. Het vereist immers een nieuwe, snelle computer. Tot zover het serieuze deel.

’Second Life’ is ook een spel. Alleen al omdat iedereen anoniem is. Wie lid wil worden van de community, moet een alter ego maken, een poppetje, avatar genoemd. De avatars praten, kopen spullen, laten zich tatoeëren, volgen een cursus bij de bank, gaan naar de Haagse strandtent of handelen in onroerend goed.

Het heeft iets dubbels, deze precieze nabootsing van de echte wereld. Hoe dichter het de werkelijkheid benadert, hoe saaier het is. Wie gaat er nu naar ’Second Life’ om in het gemeentehuis aldaar aangifte te doen voor de echte hondenbelasting? Dat kan beter rechtstreeks via de gemeentesite. Ik zit liever in een echte strandtent dan in een virtuele. Ook bij lelijk weer. Een politiek café is interessanter met mensen van vlees en bloed dan met avatars. Een echte partner is oneindig veel boeiender dan een virtuele. Voor de werkelijkheid ga ik niet op internet.

Maar de anonimiteit maakt het anders. Het lokt uit om uit te proberen, wat in het echt niet kan. Dat deden mijn kinderen ook, toen zij de Sims speelden, een primitieve voorloper van ’Second Life’. Hun arme poppetjes mochten niet naar de wc als ze aandrang hadden. Op het werk werden ze ontslagen. Baby's werden uitgehongerd of weggehaald door maatschappelijk werk. Ze kregen vele boetes, omdat ze de brandweer voor niets lieten uitrukken. Bij echte brand waarschuwden ze deze niet, zodat de bewoners levend verbrandden. Juist dit afwijken van de norm maakte het spannend. Maar ’Second Life’ heeft gedragscodes. Wangedrag is beperkt mogelijk.

Volwassenen zijn net kinderen, of andersom. In ieder geval in het spel. Dat was te zien toen de gemeente Zoetermeer haar stadhuis op ’Second Life’ opende (directe kosten: 25.000 euro, indirecte kosten van vergaderende en coördinerende ambtenaren niet meegerekend). De virtuele persconferentie werd verstoord door een streaker, die uit de kleren ging. Een ambtenaar moest hem wegklikken. Een naakte avatar is blijkbaar onzedelijk. Andere avatars maakten zoveel lawaai, dat de wethouder hen niet kon overschreeuwen.

Volgens het CDJA moet het gemeenten worden verboden te investeren in ’Second Life’. Het zou een virtuele vrijplaats zijn voor criminelen, die gokken en stalken. Dat is wat overdreven. Maar gemeenten kunnen beter eerst hun dienstverlening op het gewone internet verbeteren. Zodat burgers eindelijk hun zaken via het virtuele loket kunnen afhandelen. En inwoners per mail horen over de ontwikkelingen in de buurt, zodat het wekelijkse doorploegen van alle mededelingen in het huis-aan-huisblad overbodig wordt. Ambtenaren kunnen beter daaraan werken, dan aan het wegklikken van streakers op virtuele persconferenties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden