Op safari in Slotermeer

Drie jaar geleden vestigde een groep kunstenaars zich in het Amsterdamse Slotermeer. Ze lieten zich 'adopteren' door buurtbewoners met bijzondere verhalen. Dat resulteerde in levend theater, dat toeristen op trektocht door de wijk ontdekken kunnen.

Scooterjongens rijden met glimmende Vespa's een parkeergarage in Slotermeer in. Achterop elk voertuig zit iemand met de armen stevig om de scooterjongen geslagen. Plotseling houden de jongens stil. Als een claxon klinkt, rijden ze naar de kelderverdieping, dwars door een wit doek heen. Het blijkt het projectiescherm van een drive-in-bioscoop.

De mensen achterop de Vespa's zijn al een paar uur toerist in eigen land. Ze doen mee aan WijkSafari Slotermeer in Amsterdam, locatietheater gemaakt door Adelheid Roosen en cultureel platform Zina. Tijdens de WijkSafari leiden de makers acht groepen langs verschillende routes door Slotermeer. De wijk is het decor geworden van een belevenis van vier uur theater, muziek en gesprekken tussen het publiek, de makers en wijkbewoners.

Roosen: "Er is zoveel schoonheid in Slotermeer. Als er in Amsterdam iets officieels georganiseerd wordt, is het altijd op de Dam of het Museumplein. Een wijk als Slotermeer krijgt niet de erkenning van de schoonheid die ze heeft. Terwijl er zoveel verhalen zijn. Het hangt er maar net van af of iemand voor jou de deur opent. En daarom organiseren wij voor jou een visite."

De kunstenaars van Zina zijn in Slotermeer, waar ze zich drie jaar geleden hebben gevestigd, op zoek gegaan naar bijzondere bewoners en hun verhalen. "We stapten op de fiets, spraken mensen aan, gingen op zoek naar theehuizen, Marokkaanse vrouwenhuizen en moskeeën. We bekwaamden ons in het aanbellen. Mensen begon spontaan met ons te praten", vertelt Roosen.

Elke maker heeft zich laten adopteren door iemand die in de wijk woont. Door bij hun 'adoptieouders' te slapen en eten, hebben de kunstenaar en de bewoner elkaar in korte tijd goed leren kennen. Nu zijn hun huizen zes weken lang een theater, waar de bezoekers op de bank zitten, eten, drinken en naar de wc gaan. De bewoners hebben geen acteerervaring, maar toch maakten ze allen een scène, die ze spelen in hun woonkamer.

Choreograaf en theatermaker Melih Gencboyaci werd geadopteerd door Trees. In haar huiskamer zijn meubels in een hoek opgestapeld, zodat er genoeg ruimte is voor een toneelvloer en het publiek. Met hapjes en Turkse thee luistert dat naar een razendsnel woordspel van Trees en Melih. In hun scène krijgen de bezoekers een glimp van de ontmoetingen tussen de twee, het leven van Trees en haar dochter en het verdriet van Melih. Ze weten van te voren geen van beiden waartoe het woordspel deze keer zal leiden. Vandaag daagt zij hem uit tot hij zelf een dusdanig verdrietige herinnering ophaalt, dat zijn ogen vol tranen staan.

Buiten staat al een bus te wachten waarin een accordeonzanger een spoedcursus Amsterdamse zangtechnieken voor smartlappen geeft, terwijl de bezoekers naar de rand van Slotermeer rijden. Daarna lopen ze verder naar de Aksa Tawhid Moskee, als halverwege de route ineens een Rangerover stopt bij een oversteekplaats. De bestuurder is Ellen ten Damme, die in boerka een liefdeslied speelt. Twee kinderen in een naastgelegen huis doen het raam open om beter te kunnen zien wat er gebeurt.

De WijkSafari is een aaneenschakeling van indrukken: huiskamers, wc's en keukens van de bewoners, baklavawinkels, neonroze citaten, een Mariakapel in een grotendeels islamitische buurt en optredens bij een park of zebrapad. Elke groep ziet andere stukken van Slotermeer en elke scène is telkens anders.

Na een middag de ogen hebben uitgekeken als toerist in Slotermeer, komen alle groepen samen op Plein '40-'45. Je kunt alleen maar de hele dag al op safari zijn geweest als je niet meer verbaasd bent over wat volgt: een scooterchoreografie op muziek van Strauss.

WijkSafari Slotermeer duurt van 2 mei tot en met 9 juni, elke woensdag tot en met zaterdag van 13-17 uur. Kaartverkoop via www.podiummozaiek.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden